maanantai 9. marraskuuta 2020

Erittäin kirkas tulipallo tallentui videolle

Kari A. Kuure

Lauantai-iltana 7.11.2020 kello 23.27.00 rävähti lähellä läntistä horisonttia hyvin kirkas bolidi eli tulipallo. Se ehti olla Tampereen horisontin yläpuolella vain 4 sekunnin ja mutta valaisi taivaan hyvin laajalti. Myös muualta Suomesta saatiin havaintoja, Kyyjärvellä ja Kemiönsaaressa se tarttui myös videolle.

Yhdistelmä videon yksittäisistä kuvista, jolloin bolidin koko reitti tulee näkyviin. Bolidi on keskialueen kahden kuusen välissä ja huomaa myös hyvin kirkas taivas, lähes kuin päivällä. Kello 23.27.00 on jo täysin pimeää normaalisti. Kuva © Kari A. Kuure.


Tämän suuruusluokan bolidit ovat harvinaisia. Ruotsissa kuitenkin koettiin aivan toisen luokan bolidi, sillä se aiheutti myös voimakkaan ääni-ilmiön, kuin suihkukone olisi lentänyt taivaan halki. Ruotsissa säätila oli kuitenkin pilvinen, joten useimmat havaitsijat näkivät vain pilvipeitteen yhtäkkisen kirkastumisen ja siihen liittyvän äänen.

Norjassa ja Tanskassa sää oli hivenen parempi ja bolidi tallentuikin kaikkiaan kuudelle eri kameralle, kolme Norjassa ja kolme Tanskassa.Tätä kirjoittaessani suomalaisista havainnoista on alustavat tiedot käytettävissä. Sen sijaan Norsk Meteornettverk on saanut jo laskettua tarkan radan meteoroidille ja sen mukaan avaruudesta tullut kappale lähesty Maata suunnassa 29,1° (suunnilleen SSW → NNE). Sen lähestymiskulma maanpintaan nähden oli jyrkkä, laskelmien mukaan noin 82,5°. Nopeutta kappaleella oli 23,9 km/s. Valoilmiö alkoi noin 88,1 km korkeudella ja se sammui noin 15,9 km korkeudella. Ursan tulipalloryhmän alustavat laskelmat ovat samansuuntaisia mutta hieman epätarkempia, johtuen siitä, että Esko Lyytisen käytettävissä oli vain kaksi videota.


Norjalaiset kokosivat useiden videoiden kuvat ja määrittivät niiden perusteella määrittivät bolidin alku- ja loppupaikat. Se on vektorien yhdistymispisteessä. Kuva © Norsk Meteornettverk. 

Tampereella valoilmiö alkoi samoin kuin muuallakin 88 km korkeudella mutta pudottuaan noin 40 km korkeuteen, horisontti esti näkyvyyden. Larvikissa (Norja) kappaleen putoamista voitiin seurata aina noin 15 km korkeuteen asti.

Norjalaiset laskivat Maata lähestyneen meteoroidin radan, joka on piirretty kaavioon vihreällä/punaisella. Kuva © Norsk Meteornettverk.

Toistaiseksi ei tiedetä, kuinka isosta kappaleesta oli kysymys ja jäikö siitä jotakin jäljelle? Jos jokin kivi maahan asti on pudonnut, niitä pitäisi etsiä Sala-nimisen kaupungin eteläpuolelta Västeråsin kunnan pohjoispuolelta. Alue on osittain maanviljelysseutua ja siellä on myös metsiä. Näin ollen hyvällä onnella joku maanviljelijä huomaa pellollaan oudon kiven ja toimittaa sen tutkittavaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!