sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Halloween ja kuutamo

Kari A. Kuure

Lokakuun 31. päivänä vietettiin Halloweenia. Samaan aikaan sattui täysikuu. Vielä lisää, sillä täysikuu oli kuukauden toinen ja pohjoisamerikkalaisen uudemman kansanperinteen mukaan sitä kutsutaan nimellä Blue Moon. Sen sijaan pohjoisamerikkalaisten alkuperäiskansojen perinteen mukaan tähän aikaan vuodesta tapahtuva täysikuu on Metsästäjän kuu (Hunters Moon).

Hunter Moon (Metsästäjän kuu). Kuva © Kari A. Kuure.

Suomessa täysikuita ei ole erikseen nimetty mutta syypäivätasauksen ja talvipäivänseisauksen puolivälin tietämillä on pidetty Kekriä ja juhlittu sitä, että sato on saatu koottua ja talvi voi tässä suhteessa tulla. Kirkko on pitänyt (tietysti) Kekriä pakanallisena juhlana ja korvannut sen Pyhäinmiestenpäivällä sinä lauantaina, joka sattuu 31.10. – 6.11. välille.

Tänä vuonna (2020) Kekriin liittyi myös täysikuu (31.10.2020), joka kyllä aika monella paikkakunnalla peittyi pilveen. Taivaanvahtiin raportoitiin vain pari kuuhavaintoa tältä illalta. Edellisenä iltana kuitenkin lähes täysikuu näkyi ainakin täällä Tampereella. Tästä sainkin idean tutkia sitä, kuinka useasti täysikuu on juuri 31. lokakuuta. Osoittautui, että aika harvoin, vain yhdeksän kertaa 200 vuoden aikana[1].

Kekrin aikaan tapahtuvat täysikuut 1900 – 2100. Kuva © Kari A. Kuure.


Samalla huomasin, että jotkut täysikuut sattuivat vain muutamaa tuntia ennen tai muutama tunti jälkeen 31. päivän vuorokauden vaihtumisen. Päätinkin ottaa myös 30.10. ja 1.11. päivät mukaan kartoitukseen.

Tässä on myös se pointti, että kalenterimme noudattaa tietysti käyttämäämme vyöhykeaikaa (UTC+2 h). Tästä seuraa mielenkiintoinen juttu: jos täysikuu sattuu Kekrin jälkeisenä yönä esimerkiksi kello 00.30 Suomen aikaa, niin silloin se on kalenterimme mukaan 1. marraskuuta. Sen sijaan Ruotsissa, joka käyttää myös omaa vyöhykeaikaa (UTC+1 h) päivämäärä on edelleen 31. lokakuuta. Itse asiassa tämä vyöhykeaikojen ero koko maapallolla voi johtaa eri päivämääriin, joten on perusteltua tältäkin kantilta katsoa myös viereisten päivien tilanne. Oheinen taulukko kertoo Kekriin sijoittuvat vuodet ja päivät täyskuulle.

Tässä ei kuitenkaan ollut aivan koko tarina. Täysikuusta kun on kysymys, niin silloin on aina mahdollisuus kuunpimennykselle. Näin tässäkin tapauksessa. Yhdistelmä Kekri, Halloween, Blue Moon, Hunters Moon ja kuunpimennys toteutuu kahdesti tarkastellun 200 vuoden aikana. Näin tapahtuu vuonna 2050 ja 2069. Molemmat pimennykset näkyvät lähes kokonaan Suomessa.

Huomautukset

[1] Laskelmat tein Mobile Observatory Pro Android-sovellutuksella.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!