sunnuntai 27. elokuuta 2023

Tuoreimmat arviot komeetta C/2023 P1 (Nishimura) näkymisestä Suomessa

Tuleeko komeetta Nishimura näkyväksi paljain silmin? Toistaiseksi tämä on vain arvailujen varassa. Hideo Nishimura löysi komeetan 11.8.2023 kolmekymmentä sekuntia valotusta kuvasta, jonka hän otti tavallisella digitaalikameralla. Sittemmin C/2023 P1 Nishimuran kirkkaus on lisääntynyt, ja sen rata sisäisen aurinkokunnan halki on määritetty. Kun komeetta sukeltaa kohti Aurinkoa, se varmasti jatkaa kirkastumistaan ​​ja mahdollisesti muuttuu paljain silmin näkyväksi kohteeksi syyskuun alussa. Ongelmana on, että komeetan elongaatio on pieni, joten se on mahdollista nähdä vain lähellä auringonlaskua tai auringonnousua. Perihelissä komeetta joutuu hyvin lähelle Aurinkoa. Auringon lämpö voi aiheuttaa komeettaytimessä voimakkaita purkauksia ja ytimen pirstoutuminekaan ei ole mahdotonta. Komeetta Nishimura kuvattiin 18.8.2023 June Lakesta Kaliforniassa. Kuva Dan Bartlett. Lähde NASA.


Veikko Mäkelä (Ursa) on jakanut uusinta tietoa Nishiumuran näkymisestä Suomessa. Tässä hänen postauksensa:

Kirkkaus:  

Virallinen Minor Planet Centerin efemeridi antaa komeetalle tällä hetkellä ennusteen 8,9 mag ja maksimin se saavuttaisi päivää ennen periheliään, joka on 18.9. Kirkkaus 17.9. olisi 3,3 mag. 

Tehtyjen havaintojen perusteella komeetan kirkkaus on tällä hetkellä noin 8 mag. Näistä tehdyn sovituksen perusteella COBS-havaintopalvelu ennustaa maksimikirkkaudeksi 1,9 mag, Seiichi Yoshida noin 2,5 mag ja Gideon van Buitenen 2,1 mag.  Havaintoaineisto on vielä aika niukka ja ennuste paranee, kun mennään viikon verran eteenpäin ja saadaan lisää dataa.

Havaittavuus:

Maksimin lähellä komeetan havaitsemista vaikeuttaa se pieni elongaatio eli kulmaetäisyys Auringosta. Pienimmillään tämä kutistuu noin 12 asteeseen perihelin lähistöllä. Jo syyskuun 9. päivän jälkeen se pienenee alle 20 asteen. Näkymistä hiukan helpottaa se, että komeetta on Auringon pohjoispuolella lähellä periheliä.

Olen tehnyt tilastoja kirkkaiden komeettojen näkymisestä eri elongaatioilla.  12 asteen elongaatio vaatisi komeetalta jopa 0,5 – 1,0 mag kirkkautta, 20 asteen elongaatio noin 3 – 3,5 magnitudia: Näillä kirkkausennusteilla ja elongaatioilla komeetta saattaa jäädä näkymättömiin perihelin tienoilla.  

Komeetan rata:
Viimeisten tietojen mukaan komeetan radan eksentrisyys e = 0,9949643 eli himpun alle 1,0 ( parabelirata).   Inklinaatio on jyrkästi vasten aurinkokunnan tasoa i = 132,5.

Näkyminen nyt:

Komeetta on nyt havaittavissa kaukoputkella ja mahdollisesti isoilla kiikareilla aamuyöllä. Lähipäivinä sen Venuksesta suoraan ylöspäin ja Castorista ja Polluxista alavasemmalle. Korkeus etelärannikolla klo 4 aikoihin reilu 10 astetta.  Aamun edetessä nousee ylemmäs, mutta taivas myös vaalenee.  

Päivien edetessä komeetta liikkuu itään päin. Perihelin lähestyessä se alkaa näkyä myös iltataivaalla paitsi, että sen korkeus horisontista pienenee. Perihelin jälkeen komeetan deklinaatio laskee alle Auringon vastaavan, joten se katoaa näkyvistämme.

Kirkkaus nousee COBS:in ennusteen mukaan 8 magnitudista syyskuun alkuun 6,5 magnitudiin ja syyskuun 7. päivään mennessä 4,5 magnitudiin.

Komeettaa kannattaa kuvata ja havaita nyt ja yrittää nähdä se mahdollisimman pitkään, ennen kuin katoaa Auringon kajoon.  Kirkkauttakin ja mahdollisia muuttuvia ennusteita kannattaa seurata havaintopalveluista.

Seiichi Yoshida, http://www.aerith.net/comet/catalog/2023P1/2023P1.html

COBS, https://www.cobs.si/

Gideon van Buitenen, http://astro.vanbuitenen.nl/comet/2023P1

 Etsintäkartat Tampereen horisontin mukaan syyskuussa 2023. (pdf)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!