perjantai 18. elokuuta 2023

Havaintovinkki: Mahdollisesti paljain silmin näkyvä komeetta syyskuussa

Komeetta C/2023 P1 (Nishimura) tuleen standardiennusteen mukaan lähes paljain silmin nähtäväksi. Syyskuun 14. päivän tietämillä komeetan kirkkaus olisi 3,9, jolloin sen näkeminen pimeässä paikassa voisi olla mahdollista. Tosin silloin se näkyy iltataivaalla matalalla (n. 4°°korkeudella) lännen ja luoteen välissä, joten vielä hieman vaalea iltataivas voi estää sen näkymisen kello 21 aikaan.

Komeetan kirkkauden ennustaminen on hieman vaikeaa, sillä komeetta on ensimmäistä kertaa Aurinkokuntamme sisäosissa. Sen rata on hyperpolinen ja todennäköisesti se tulee poistumaan tähtienväliseen avaruuteen. Poistuminen ei tarkoita sitä, että komeetan alkuperä olisi myös jossakin tähtienvälisessä avaruudessa. Todennäköisemmin se on Aurinkokuntamme kappale kaukaa Oortin pilvestä. 

Komeetta Nishimuraa voi etsiä syyskussa iltataivaalta auringonlaskun jälkeen. Kuva vastaa komeetan näkymistä 18. päivän iltana noin kello 20.15. Kuva © Kari A. Kuure.
 

Komeetta Nishimura saavuttaa perihelin syyskuun 18. päivänä, jolloin se on 0,22 au (33,1 milj. km) etäisyydellä Auringosta. Komeetta on kirkkaimmillaan samoihin aikoihin, jolloin se voi saavuttaa magnitudiasteikolla 3 lukeman. Koska kyseessä on pintakohde, sen näkeminen näin kirkkaana vaatisi pimeän tai lähes pimeän paikan. Kaupunkioloissa sen näkeminen voi olla mahdotonta. Syyskuun 18. päivän iltana komeettaa voi yrittää havaita auringonlaskun jälkeen aina kello 20.54 asti, jolloin komeetta painuu horisontin alapuolella. Tampereella auringonlasku tapahtuu kello 19.38. Komeetan näkemistä vaikeuttaa vaalea länsitaivas ja voi olla, että vaalea taivas voi estää kokonaan komeetan näkymisen.

Kaukoputkihavainnot komeetasta ovat mahdollisia jopa elokuun loppupuolelta asti, tietysti riippuen siitä kuinka valovoimainen kaukoputki kullakin havaitsijalla on käytössään. Elokuun loppupuolella komeetta sijaitsee Kaksosissa ja on siis aamutaivaalla havaittavissa. Syyskuussa tilanne paranee, komeetta sijaitsee Kravussa ja toisella viikolla Leijonassa. Perihelin aikaa (18.9) komeetta sijaitsee Neitsyen tähdistössä, josta se poistuu kuukauden lopulla.

Jos olet kiinnostunut taarkemmista koordinaateista, niin ne löytyvät tästä linkistä! (pdf)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!