lauantai 26. marraskuuta 2022

Komeettaa 29P/Schwassmann–Wachmann 1 kirkastui

Pohjoisen pallonpuoliskomme asukkaita tunnutaan nyt hemmottelevan havaittavissa olevilla komeetoilla. Komeettaa 29P/Schwassmann–Wachmann 1 kirkastui yllättäen pari vuorokautta sitten. Kirkkauden lisääntyminen on noin 4 magnitudia, joten se on tullut havaittavaksi myös pienehköillä harrastajakaukoputkilla. Lisäksi se on hyvin helpossa paikassa löytää, sillä se liikkuu Kaksosten tähdistössä hitaasti länteen. Liikesuunta on siis hieman epätavallinen, mutta se johtuu komeetan oppositioon liittyvästä taantuvasta liikkeestä, toisin sanoen komeetta tekee tähtien suhteen pienen silmukan.

Komeettaa 29P/Schwassmann–Wachmann 1 on etelämeridiaanissa noin kello 3 aamuyöstä. Tässä kartassa osoitetaan komeetan paikka Kaksosten tähdistössä.

Kirkkauden lisääntymisen arvioidaan johtuva gryogeenisestä purkauksesta, siis komeettaytimen sisältä on sisäisen paineen purkautuessa avaruuteen sinkoutunut jään lisäksi myös runsaasti orgaanisia kaasuja kuten metaania, etyleeniä, etaania ja propaania, kaikki hyvin tavallisia aineita komeetoissa.

Kuinka kauan purkaus kestää ja kuinka kirkkaaksi komeetta tulee, on vaikea ennakoida. Purkauksen vaikutuksesta komeetan kokonaiskirkkaus on noussut noin 11 magnitudiin, joten sen havaitseminen visuaalisesti on mahdollista, mutta parhaiten se on havaittavissa valokuvaamalla. Komeetan liikenopeus on sen verran hidasta, että komeettaydintä ei erikseen tarvitse kaukoputkella seurata. Oheisissa kartoissa on komeetan sijainti ja rata parin seuraavan viikon ajalle.

Komeetan rata vie sitä hiljalleen kohti länttä jonkin aikaa, kunnes 25.2.2023 liike pysähtyy ja jatkuu itään suuntautuvana liikkeenä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!