torstai 18. heinäkuuta 2019

Kuu pimeni osittain – havaitsijoiden ottamia valokuvia.


Teksti Kari A. Kuure

Tiistaí-iltana (16.7.2019) alkoi osittainen kuunpimennys ja se kesti seuraavan vuorokauden puolelle. Tällä kertaa pimennys ei ollut täydellinen, vaan reilut puolet Kuusta oli Maan täysvarjossa. Kuu alkoi työntyä täysvarjoon muutama minuutti sen jälkeen, kun Kuu oli noussut horisontista puolivarjoon pimentyneenä.

Sääennuste teki kepposen monelle havaitsijalle. Sää- ja pilvisyys ennuste kertoi selkeän sään alkavan noin kello 3 aikaan aamulla, jolloin pimennys oli jo ohi täysvarjon osalta. Selkeytyminen alkoikin, mutta neljä tuntia ennustettua aikaisemmin. Tämä näkyy Tampereen Ursan sääkameroiden ottamista kuvista. Kuun noustessa kello 22.44 oli vielä pilvistä mutta täysvarjopimennyksen alkaessa kello 23.01 pilvet olivat vetäytyneet ja Kuu näkyi selkeästi matalalla kaakossa. Selkeää säätä riittikin sitten koko pimennyksen aikana.

Ennustettu pilvinen sää karkotti potentiaaliset havaitsijat. Itsekin vedin ”unta palloon” kun luotin sääennusteen paikkansapitävyyteen, tosin, koska se on täysin osunut oikeaan? Onneksi aivan kaikki havaitsijat eivät olleet nukkumassa, vaan joitakin kuvia saatiin myös julkaistavaksi.

Tomi Kurri oli kuvaamassa kuunpimennystä Härmälässä Pyhäjärven rannassa. Tässä hänen ottamat kuvat:

Tomi Kurrin kuvasvälineenä oli  Sky-Watcher 72ED ja kamerana iPhone.

Marko Tolvanen kuvasi Sääksmäen sillan läheisyydessä hienon kuvan pimentyneestä Kuusta ja nukkuvista valkoposkihanhista.

Marko Tolvasen kuvausvälineenä oli
Canon 1000D + Sigma 70-200mm APO @ 126mm f/8.0 ISO400 2s (17.7.2019 00:22).

Jorma Mäntylä Kangasalta kuvasi myös kuunpimennystä


Pimentyneen Kuun lisäksi Jorma Mäntylä sain vangittua ohi lentäneen Kansainvälisen avaruusaseman, joka näkyy kuvassa Kuun yläpuolell olevina kahtena viiruna. Klikkaa kuvaa suuremmaksi jos viirut eivät näy kunnolla!
Tapio Lahtinen teki tomelapse-viedon kuunpimennyksestä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!