tiistai 13. maaliskuuta 2018

Kuukauden esitelmä: Meteori ja tulipallot

7.3.2018 näkyt tulipallo tallentui myös Tampereen Ursan
tulipallokameraan. Kuva © Tampereen Ursa.

15.3.2018  Esko Lyytinen: Meteorit ja tulipallot

Kuluneen talven aikana on Suomen alueella nähty monta kirkasta tulipalloa. Muutaman tulipallon kuva on tallentunut myös Tampereen Ursan tähtitornilla taivasta kuvaaviin kameroihin. Mistä tulipallot aiheutuvat ja mihin ne putoavat on kysymys, joka varmasti kiinnostaa meistä jokaista!

Ursan Taivaanvahti-järjestelmä kokoaa ihmisten tekemiä tulipallohavaintoja. Havainnot tutkii Ursan tulipallotyöryhmä. Tulipalloryhmän apuna on parinkymmenen tulipallokameran ottamat kuvat ja näiden lisäksi usein ilmoitusten mukana tulleet kuvat. Kuvien perusteella pystytään määrittämään avaruudesta tulleen kappaleen rata ja ilmakehän läpi mahdollisesti selvinneiden kappaleiden putoamispaikka.

Työryhmän työllä on usein hyvin kiire, sillä putoamispaikan pitäisi selvitä ennen seuraavaa lumisadetta. Maahan sataneen lumen peittäessä mahdolliset pudonneet kivet, niiden löytäminen on lähes mahdotonta.

Illan luennoitsija, Esko Lyytinen, on yksi Ursan tulipallotyöryhmän avainhenkilöistä. Hän on kehittänyt matemaattisia menetelmiä meteoriparvien ratojen laskentaan ja hän myös vastaa tulipallojen radan määrittämisestä.

--

Esitelmät pidetään Monitoimitalo 13:sta Wivi Lönn -salissa (4 krs.), Satakunnankatu 13 (sisäänkäynti Pellatehtaankadun puolelta) ja ne alkavat kello 18. Esitelmien kesto on noin 1,5 h keskusteluineen.

Vapaa pääsy, tervetuloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!