keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Jälleen tulipallo


Keskiviikkona 7.3.2018 varhain aamulla nähtiin eteläisessä Etelä- ja Keski-Suomessa tulipallo.

Alustavien aikatietojen mukaan tulipallo oli läntisellä taivaalla kello 4.36 aikoihin. Tampereella oli tuolloin selkeää ja tulipallokamera oli valottamassa, joten tapahtuneesta saatiin talteen hieno valokuva. Sama tulipallo tallentui myös Jyväskylän Siriuksen Hankasalmen tulipallokameraan.

Tampereen Ursan tulipallokamera tallensi 7.3.2018 kello 4.36 näkyneen
tulipallon. Kuvan yläreunassa, etelän suunnassa näkyvä kirkas valkoinen alue 
on ylivalottunut Kuu. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Päivitys 8.3.2018

Ursan Taivaanvahtiin on tulipallosta tullut 18 ilmoitusta havainnoista. Ilmoitusten joukossa on viisi joissa on mukana myös kuva. Esko Lyytisen mukaan tulipallon aiheuttanut kappale tuli avaruudesta maapallon ilmakehään Porin alueella ja nopeutta sillä oli noin 30 km/s. Nopeus oli sen verran suuri, että kappale on todennäköisesti höyrystynyt kokonaisuudessaan ilmakehässä. Esko Lyytinen arvioi, että maahan asti selvinneitä kappaleita on hyvin vähän ja nekin hyvin pienikokoisia.

--

Esko Lyytinen kertooTampereen Ursan Kuukauden esitelmässä 15.3. kello 18 alkaen tulipalloista. Tilaisuus pidetään Monitoimitalo 13:ssa, osoite Satakunnankatu 13, Wivi Lönn -salissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!