perjantai 16. maaliskuuta 2018

Jo viides tulipallo tallentui kameraan Tampereella

Yhdistelmäkuva tulipallosta. Kuva © Kari A. Kuure,
Markku Lintinen ja Tampereen Ursa ry.

Kulunut alkuvuosi on ollut lajissaan ennätyksellinen: jo viisi tulipalloa on tallentunut Tampereen Ursan tähtitornilla oleviin kameroihin. Tuorein tapaus on eiliseltä aamulta: Kello 3.47.33 lennähti pohjoisessa lähellä horisonttia vähintään -4 magnitudin tulipallo.

Tällä kertaa tulipallo tallentui Markku Lintisen Yönsilmä-kameraan, joka videoi taivasta kaiken aikaa. Ohessa on videon yksittäisistä ruuduista tehty yhdistelmä kuva. Kuvassa lentoradan keskivaiheilla on nähtävissä hienoinen kirkastuminen, joka saattaa merkitä ainakin osittaista pirstoutumista. Kuvassa tulipallo näyttää himmenevän ennen kokonaan sammumista, joten ilmeisesti se höyrystyi loppuun ilmakehässä ja maahan asti pölyä karkeampaa tavaraa ei pudonnut.

Taivaanvahdin mukaan samainen tulipallo onnistuttiin videoimaan Lahden Ursassa.

Tampereen Ursan Kuukauden esitelmässä eilen puhui tulipallotutkimukseen erikoistunut Esko Lyytinen, joka näki Markun ottamat kuvat tuoreeltaan. Hän piti tapausta hyvin kiinnostavana mutta sen paremmin hän ei tietystikään pystynyt tutkimuksen tässä vaiheessa asiaa kommentoimaan.

Alla video tästä havainnosta:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!