tiistai 3. tammikuuta 2017

Kirjauutuus: Missä kaikki ovat?

Stephen Webb
Missä kaikki ovat?
75 ratkaisua Fermin paradoksiin ja Maan ulkopuolisen elämän arvoitukseen
Nid. 474 sivua
ISBN 978-952-5985-42-9
Ursa ry. 2016

Fermin paradoksi on yksi kuuluisimmista paradokseista mitä koskaan on esitetty. Se ei ehkä ole kaikkein tärkein, mutta suuri yleisö tuntee aiheeseen niin suurta kiinnostusta, että aihetta käsittelevät kirjat menevät yleensä kuin kuumille kiville. Mistä siis on kysymys? Tietysti siitä, että miksi emme ole tavanneet avaruudesta tulleita muukalaisia, sillä niitähän pitäisi risteillä täällä niin että ”päät yhteen kolisivat”. Kuuluisa ydinfyysikko Enrico Fermi loihe lausumaan ihmettelynsä Missä kaikki ovat? ääneen herraseurueen lounaalla vuonna 1950 ja paradoksi oli syntynyt.

Fermin ja monen muun ennen häntä ja hänen jälkeensä ihmettely on aiheellinen. Mikäli elämä ja ennen kaikkea älykäs elämä olisi yleistä maailmankaikkeudessa, meidän pitäisi olla tavannut heitä tai peräti heidän pitäisi elää kanssamme täällä maapallolla.

Stephen Webb on koonnut kirjaksi 75 vastausta siihen, miksi näin ei ole. Jos tekijä ja aihe tuntuvat jotenkin tutulta, niin kerrottakoon että Webb ei ole asialla ensimmäistä kertaa. Hänen edellinen teos oli Missä kaikki ovat? Viisikymmentä ratkaisua Fermin paradoksiin Maan ulkopuolisen elämän arvoitukseen ja Ursa julkaisi sen vuonna 2005. Nyt julkaistu kirja on uudelleen kirjoitettu ja selityksiä lisätty edellisestä kirjasta. kirjoittajan mukaan nyt käsitellyt 75 ratkaisua ei vielä ole aivan tyhjentävää, vaan hyviä selityksiä voi vielä löytyä lisää.

Omat suosikki selitykset löytyvät myös Webbin kirjasta: Elämä maailmankaikkeudessa on niin harvinaista, että sitä ei synny edes silloin kun olosuhteet ovat otolliset lähes milloinkaan. Toinen suosikki selitys on se, että elämä ei pääse hyppäämään esitumallisesta tumalliseen kuin äärimmäisen harvoin. Kolmantena on se, että älykäs elämä ei pysy hengissä riittävän pitkään (hyvin monista syistä), jotta tähtimatkailun tarvitsemat teknologia ja voimavarat sivilisaatiolle kehittyisivät. Jokainen voi itse miettiä erilaisia syitä ja lukea kirjasta mitä Webb on siitä kirjoittanut.

Webbin kirja on hyvin monipuolisesti kirjoitettu. Selitykset ovat hyvin perusteltu ja taustatiedot ovat ajantasaisia. Niinpä kirjaa voi suositella kaikille tähtiharrastajille mutta erityisesti niille, joiden mielestä muukalaiset elävät keskuudessamme. No – eivät elä ja perusteet löytyvät kirjasta!

Kari A. Kuure1 kommentti:

  1. Webbin edellisen teoksen lukeneena oma veikkaukseni tähän soppaan on se että elämän syntyminen ylipäänsä on todella harvinaista ja jos se syntyy niin se tuhoaa itsensä melko nopeasti saavutettuaan tietyn teknologisen tason joka sen mahdollistaa.

    VastaaPoista

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!