sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Jupiter, Kuu ja Saturnus aamutaivaalla

Näkymä kaakkoon 23.1.2017 aamuna, jossa Jupiter, Kuu ja
saturnus ovat hiljalleen kirkastuvalla taivaalla.
Kuva © Kari A. Kuure.
Aamuvirkut tähtiharrastajat voivat ihailla lähimmän viikon aikana Jupiteria eteläisellä taivaalla. Se ylittää etelämeridiaanin kello 5.41–5.18 noin 20,8 asteen korkeudella. Korkeus on jo riittävä monien yksityiskohtien näkemiseen planeetan pilvipeitteestä. Jupiterin näennäinen koko on liki 39 kaarisekuntia, joten kovinkaan suurta suurennusta ei tarvita yksityiskohtien näkemiseen[1].

Kuu ehtii nousta kaakosta ennen aamuhämärän alkamista 23. päivän aamuna. Sen vaihe lähestyy uusikuuta joten se näkyy kapeana sirppinä. Uusikuu on tammikuun 28. päivänä kello 02.08. joten sen näkeminen 26. päivän jälkeen on käytännössä mahdotonta.

Saturnus nousee aamutaivaalle vain hetkeä ennen aamuhämärän alkamista. Näin ollen sen havaitsemiseen on parisen tuntia aikaa, mutta silloinkin se on hyvin lähellä horisonttia ja kuvan laatu sen mukainen. Jos yö on ollut tuuleton ja suihkuvirtaukset troposfäärin yläosassa kiertävät havaintopaikan, kuvan laatu voi kuitenkin olla täysin tyydyttävä. Kuu ja Saturnus ovat lähekkäin 24. päivän aamuna, kulmaetäisyys on 2,7 astetta.

Merkurius nousee parisen tuntia ennen auringonnousua ja näkyy noin tunnin verran ennen kuin taustataivas tulee niin kirkkaaksi, että se peittää planeetan kirkkauden (Mv=-0,1). Merkurius ja Kuu ovat lähekkäin 26. päivän aamuna, kulmaetäisyyden ollessa noin 3 astetta.  Jos Merkuriusta ei onnistu näkemään, niin kiikareilla Kuun avulla se pitäisi vielä löytyä helposti.

Huomautukset


[1] Jupiter voi olla sen verran kirkas (Mv=-2), että se saturoi kuvan ja pilvipeitteen yksityiskohdat katoavat. Havaitsija voi estää tämän varustamalla okulaarin harmaasuotimella, joka tuo yksityiskohdat hienosti näkyville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!