tiistai 25. heinäkuuta 2017

Havaitse Venusta

Venuksen vaiheet muistuttavat Kuun vaiheita, ja on
helposti havaittavissa pienelläkin kaukoputkella.
Kuva © Kari A. Kuure.
Kirkas naapurimme, Venus, on aamutaivaalla. Sen paras havaintoaika on kello 3 tietämillä, jolloin Aurinko on vielä yli kuusi astetta horisontin alapuolella. Venus itse on noin 10 asteen korkeudella koillisen ja idän välissä. Syksyn aikana parhaan havaintoajan selvittämiseen tarvitaan jonkinlaista planetaario-ohjelmaa, esimerkiksi Stellarium’ia tms.

Venuksen näkyminen aamutaivaalla jatkuu koko syyskauden ajan, sillä planeetan elongaatio pienenee hitaasti (kuten aina läntisen elongaation aikana) ja se saavuttaa yläkonjunktion ensi vuonna tammikuun 9 päivänä. Silloin se on kuitenkin Auringon eteläpuolella ja havainnot joudutaan tekemään päiväolosuhteissa ja Venuksen näkyessä hyvin lähellä horisonttia. Jo paljon ennen sitä, marraskuun lopulla, Venus alkaa olla sen verran lähellä Aurinkoa, että planeetan löytäminen aamutaivaalta voi olla ylipääsemättömän vaikeaa. Tällöin on turvauduttava goto-ohjattuun kaukoputkeen ja havainnot joutuu tekemään päivällä.

Venuksen peittää noin 50 km korkeudessa oleva rikkihappopilvi. Niinpä pinnan yksityiskohtia ei pystytä näkemään. Jos kaukoputken varustaa ns. Venus-suotimella (BA UV2), voi yrittää havaita Venuksen pilvipeitteen kuvioita. Ne näkyvät vain violetissa valossa, jonka aallonpituus on lähellä uv-valon aallonpituuksia (300–400 nm). Haittapuolena on, että suodin on tumma ja sen käyttö edellyttää kookasta harrastajaputkea.

Sen sijaan Venuksen vaihe on helposti havaittavissa, siihen tarvitaan pieni kaukoputki. Tällä hetkellä Venus näkyy soikeana kuten amerikkalainen jalkapallo: sen Aurinkoon suuntautunut (itä)reuna on täysin valaistunut mutta länsireunalla valaistusta riittää vain noin puoliväliin. Loppua emme näe, sillä se on Venuksen yöpuolella. Elongaation pienetessä Venuksesta tulee aina vain pyöreämpi ja lopulta yläkonjunktion aikaan planeetta näyttäytyy meille pyöreänä.

Venuksen kirkkaus pysyttelee koko syyskauden samana. Tämä johtuu kahdesta ilmiöstä, jotka kumoavat toisensa. Tällä hetkellä Venuksen kirkkaus on -3,9m ja etäisyyttä on 1,1 au. Syksyn aikana meille näkyvän valaistuneen pinnan koko kasvaa ja tästä pitäisi seurata myös kirkkauden kasvu. Mutta, syksyn aikana Venuksen etäisyys meistä kasvaa, ja se vähentää kirkkautta. Yläkonjunktion aikana Venuksen etäisyys on 1,7 au ja kirkkaus -3,8m.

---

Julkaisemme Radiantissa hyvin mielellämme lukijoiden ottamia kuvia Venuksesta tai mistä tahansa tähtitaivaan kohteesta. Voit lähettää niitä Radiantin sähköpostiin. Ja muista – kuvien tekijänoikeuksien täytyy olla kuvan lähettäjällä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!