Täydellinen kuunpimennys on perjantain 14.3. aamuna. Näemme pimennyksestä vain alkuvaiheen, jolloin Kuu työntyy puolivarjoon. Kuu kuitenkin laskee horisonttiin ennen täysvarjopimennyksen alkua.
Kuunpimennyksen näkyvyys. Kuu laskee alueen itäreunalla ja nousee länsireunalla. Punainen viiva itäreunalla kertoo kuunlaskun tapahtuvan juuri silloin kun osittainen vaihe alkaa. Seuraava oranssi viiva on kuunlasku horisonttiin juuri sillä hetkellä, kun täydellinen vaihe on alkamassa. Pimennys näkyy alusta loppuun Pohjois-Amerikassa, Väli-Amerikassa ja Etelä-Amerikan länsipuoliskolla. Täydellinen pimentyminen näkyy myös aivan Länsi-Euroopassa, Länsi-Afrikassa ja Tyynellä merellä, mutta osittaiset vaiheet jäävät näillä alueilla näkymättä. Kuva Scientific Visualization Studio.
Puolivarjopimennys alkaa kello 5.57. ja Kuu laskee kello 6.54, jolloin täysvarjopimennys ei vielä ole alkanut. Täysvarjopimennys alkaa kello 7.09 ja täydellinen vaihe saavutetaan kello 8.25. Pimennys on syvin kello 9.00. Kuu alkaa poistua täysvarjosta kello 9.31 ja se on päättynyt kello 10.48. Puolivarjopimennys päättyy kello 12.00.
Katso NASAn Scientific Visualization Studio’n tuottama video
pimennyksen kulusta! Videon aikamerkinnät ovat UTC aikaa. Voit muuttaa ajat
Suomen ajaksi lisäämällä niihin 2 tuntia! Penumbra on puolivarjo ja umbra
on täysvarjo.
Tätä kirjoittaessani Meteoblue’n Astronomy
Seeing -sivusta ennustaa Tampereelle selkeähkön hetken aamun tunneille. Sää
kuitenkin pilvistyy juuri pimennyksen alettua, joten kovin hyvä mahdollisuus
sään puolesta ei ole nähdä pimennyksestä edes jälkeäkään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!