lauantai 17. helmikuuta 2018

Saturnus palaa hiljalleen iltataivaalle

Kari A. Kuure
Saturnuksen renkaiden avautumiskulma vaihtelee planeetan
ja maapallon keskinäisen aseman mukaan. Me näemme
renkaat vuoroin pohjois- ja vuoroin eteläpuolelta.
Kuva  NASA/JPL/Space Science Institute.

Tähtitornin tähtinäytöksissä Saturnus-planeettaa on usein kysytty. Kyselyt ovat ymmärrettäviä, sillä onhan Saturnus yleisön keskuudessa hyvin suosittu kohde ja onhan sitä mukava myös tähtioppaiden näyttää.

Viime vuosina Saturnus on näkynyt eteläisellä tähtitaivaalla hyvin matalalla ja tilanne ei kovin nopeasti edes muutu. Tämän vuoden syksyä voidaan kuitenkin pitää käännekohta, sillä Saturnus on matkalla kohti pohjoista ja näkyy vuosi vuodelta paremmin verrattuna edelliseen vuoteen. Tässä artikkelissa käsittelen Saturnuksen näkymistä Tampereen horisontissa lähivuosien aikana.

Vuosi 2018

Saturnus on parhaiten näkyvissä kesällä, jolloin se on horisontin yläpuolella hämärän yön aikana. Alkuvuodesta Saturnus on näkyvissä aamuhämärän aikaa mutta kesäkuussa se on horisontin yläpuolella koko lyhyen yön. Kesäkuun 15. päivänä Saturnus näkyy etelämeridiaanissa noin 6 asteen korkeudella kello 2.17.

Heinäkuussa planeetan nousuaika siirtyy auringonlaskuna aikaan ja laskuaika on aamupuolella yötä ennen auringonnousua. Etelämeridiaanin ylitys tapahtuu (15.7.) kello 0.14 noin 6 asteen korkeudella.
Elokuussa Saturnuksen näkyminen on siirtynyt iltataivaalle. Planeetta nousee edelleen auringonlaskun aikaan ja on (15.8.) etelämeridiaanissa kello 22.01 noin 5,8 asteen korkeudella. Tapahtumien yönä Saturnus voi olla näytöskohde ensimmäisen kerran moneen vuoteen. Planeetta on kuitenkin edelleen hyvin matalalla ja sen näkymistä haittaa vaalea yötaivas.

Syyskuussa Saturnus on horisontin yläpuolella vain iltahämärän aikaan ja suhteellisen himmeänä (Mv=0,5m) kohteena erittäin vaikeasti löydettävissä ilman goto-kaukoputkea. Lisäksi planeetan korkeus ei juuri ole kesäisistä lukemista muuttunut.  Lokakuusta vuoden loppuun tilanne pysyttelee muuttumattomana ja vuoden vaihtuessa Saturnus siirtyy jälleen aamutaivaalle.

Vuosi 2019

Saturnus näkyy jälleen koko yön kesäkuussa. Itse asiassa koko näkymiskausi on toisinto edellisestä vuodesta, ainoastaan planeetan korkeus etelämeridiaanissa on hieman kasvanut. Kesäkuussa meridiaanin ylitys tapahtuu aamuyöstä noin 6,75 asteen korkeudella. Heinäkuussa Saturnus on korkeimmillaan noin kello 1 aikaan ja elokuussa jo kello 22 aikoihin. Korkeus on edelleen noin 6 astetta.

Elokuussa planeetta on horisontin yläpuolella koko yön mutta jo syyskuussa planeetta laskee horisonttiin heti puolenyön jälkeen. Syyskuussa Saturnuksen näkyminen on siirtynyt selkeästi iltataivaalle ja se laskee horisonttiin vielä saman vuorokauden puolella. Havaintokausi jatkuu tästä vuodesta alkaen vielä lokakuulle, mutta tästä eteenpäin vuoden loppuun se on iltaisina horisontin yläpuolella vain iltahämärissä.

Vuosi 2020

Vuosi on edelleen toisinto edellisestä vuodesta, vain hienoisia muutoksia näkyvyyden hiljalleen parantuessa on odotettavissa.

Kevätkaudella Saturnus näkyy maaliskuulta toukokuuhun hyvin matalalla iltahämärän aikaan. Kesäkuussa Saturnus on horisontin yläpuolella lähes koko yön. Heinäkuussa planeetta laskee ennen auringonnousua ja korkeimmillaan se on aamupuolella yötä, jolloin planeetan korkeus horisontista on noin 8 astetta. Selkeinä, keliltään hyvinä öinä korkeus on jo riittävä hyvine visuaalihavaintojen tekemiseen ja joskus jopa valokuvaamiseen.

Elokuussa Saturnus on horisontin yläpuolella auringonlaskusta aamupuolelle yötä. Syyskuussa lasku tapahtuu jo ennen vuorokauden vaihtumista ja sama suunta jatkuu lokakuussakin. Havaintoja voisi jatkaa myös marraskuussa, jos vain sää sen mahdollistaa.

Vuosi 2021

Alkuvuonna Saturnus näkyy huonosti aamutaivaalla aamuhämärän aikaa. Vasta heinäkuulla planeetta on näkyvissä koko yön ja etelämeridiaanin ylitys tapahtuu jo yli 10 asteen korkeudella.  Planeetan kirkkaus on myös kasvanut jonkin verran mutta ei se vieläkään ole silmiinpistävän kirkas.

Elokuu ja syyskuu ovat hyvää aikaa havaita Saturnusta, sillä se on iltataivaalla ja lasku horisonttiin tapahtuu vasta vuorokauden vaihtumisen jälkeen. Lokakuusta vuoden loppuun planeetta on näkyvissä iltataivaalla ja horisonttiin painuminen tapahtuu illan vaihduttua yöksi. Lokakuu on varmaankin ensimmäinen kuukausi jolloin tähtinäytöksissä planeettaa voitaneen katsella kaukoputkella sunnuntai-iltojen tähtinäytöksissä.

Tästä eteenpäin Saturnus on hyvin näkyvissä muutaman vuoden ajan iltataivaalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!