torstai 1. helmikuuta 2018

Kuunpimennys näkyi vain osassa Suomea

Pimennyksen täydellinen vaihe
Griffith Observatoryn kuvaamana. Kuva NASA-TV/Griffith Observatory.
Tammikuun 31 päivänä oli vuoden ensimmäinen kuunpimennys. Tällä kertaa täydellinen pimennys näkyi kokonaisuudessaan vain Pohjois-Lapissa Ivalon, Inarin ja Utsjoen alueella. Muualla täydellisen vaiheen näkyminen oli osittaista ja Lappeenranta–Kokkola-linjan länsipuolella sitä ei nähty lainkaan. 

Etelä- ja länsisuomalaiset eivät nähneet pimennystä lainkaan, sillä suurin osa maastamme oli pilvien alla. Tampereellakin pilvisyys oli hyvin synkkää Kuun noustessa horisontin yläpuolelle.

Ursalle Taivaanvahtiin tehtiin useita kymmeniä raportteja havainnoista ja pimennys niiden perusteella oli näkynyt vaihtelevasti linjan Lappeenranta–Raahe pohjois- ja itäpuolella.

Myös Yleisradio vastaanotti runsaasti katsojien kuvia kuunpimennyksestä. Ne löytyvät ositteesta

Kuunpimennys keräsi suuren huomion mm. Yhdysvalloissa, jossa sitä kutsuttiin nimityksellä ”Super Blue Blood Moon”. ”Super” tarkoittaa Kuun radan perihelin lähellä tapahtuvaa täysikuuta ja sen vuoksi sen näennäinen koko taivaalla on tavanomaista suurempi. ”Sana ”blue” tarkoittaa yhdysvaltalaista käytäntöä kutsua kuukauden toista täysikuuta siniseksi kuuksi (Blue Moon) ja ”Blood” (veri) viittaa Kuun väriin täydellisen pimennyksen aikana.

NASA-TV lähetti ohjelmassaan koko kuunpimennyksen useammasta observatoriosta kuvattuna. Kuvauspaikkoina olivat Griffith Observatory, Armstrong Flight Research Center ja Mt Lemmon Observatory. Ennakontietojen mukaan myös Havaijilta olisi pitänyt olla observatorio seuraamassa pimennystä, mutta ainakaan minä en tv-lähetystä seuranneena nähnyt sieltä otettua kuvaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!