perjantai 4. elokuuta 2017

Kuu pimenee osittain

Osittaisen kuunpimennyksen vaiheet on selostettu
tekstissä. Kuva © Kari A. Kuure.
Ensi maanantaina, 7.8.2017 nähdään sään sen mahdollistaessa osittainen kuunpimennys. Tosin, pimennyksen syvin vaihe ehtii mennä ennen kuin Kuu nousee Tampereen horisontista. Mutta osittaista pimennystä voimme kuitenkin havainnoida noin 40 minuutin ajan.

Kuu sivuuttaa maapallon varjon sen pohjoisosassa, joten pimentyminen näkyy selvimmin Kuun eteläisellä pallonpuoliskolla. Täysvarjo näkyy kuunpinnan tummana värinä ja puolivarjo pohjoisella puoliskolla Kuuta on hieman punertava. Puolivarjon väri johtuu siitä, että Kuu saa sillä alueella valaistuksensa osittain maapallon ilmakehän läpi. Punertava se on samasta syystä kuin miksi auringonlaskut ovat punertavia: ilmakehä sirottaa kaikki muut valonaallonpituudet pois.

Paras tapa kuunpimennyksen havaitsemiseen on valokuvata sitä. Koska Kuu on lähellä horisonttia, myös maisemallisia tekijöitä voisi miettiä havaintopaikkaansa valitessa. Sopivia havaintopaikkoja ovat aukeat niityt ja järvet, joista avautuu esteetön näköala itä-kaakkoon. Tässä suhteessa tähtitorni, vaikka näkyvyyttä riittääkin, ei ehkä ole se kaikkein paras havaintopaikka, sillä idän ja kaakon välissä ovat TAYSin korkeat rakennukset.

Kuunpimennyksen vaiheet ovat (vertaa kuvaan):
1.       Puolivarjopimennys alkaa kello 18.50
2.       Osittainen täysvarjopimennys alkaa kello 20.23
3.       Pimennys on syvin kello 21.20
Kuunnousu kello 21.36, korkeus 0°
Auringonlasku kello 21.46, korkeus 0° 23’
4.       Osittainen täysvarjopimennys päättyy kello 22.18, korkeus 3° 16’
5.       Puolivarjopimennys päättyy kello 23.51, korkeus 9° 2’

Seuraava Tampereella näkyvä täydellinen kuunpimennys on 27.7.2018, jolloin kuunnousu on kello 22.11 ja täysvarjopimennys alkaa kello 22.30.
---

Radiantti julkaisee mielellään lukijoitten ottamia kuvia tästäkin tapahtumasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!