tiistai 14. maaliskuuta 2023

Komeetta C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS)


Syyskaudella 2024 meille saattaa avautua mahdollisuus tehdä havaintoja ainakin kiikareilla näkyvästä komeetasta. Se tunnetaan nimellä C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS). Komeetta on perihelissä 27. syyskuuta 2024 (± 2 vrk) ja lähimpänä Maata 12. lokakuuta. Lähin etäisyys on noin 70 miljoonaa km ja kirkkautta voi olla -0,2 magnitudiasteikolla. Kirkkauden arviointi on tietysti vaikeaa ja suurimat arvot kirkkaudelle ovat jopa -3 magnitudia. Luultavasti tämä komeetta ei negatiivisiin arvoihin kirkastu mutta lähelle nollaa kuitenkin.


Komeetan rata syys–lokakuussa 2024. Komeetta ja Maa ovat lähimmillään 12. lokakuuta 2024, jolloin etäisyyttä on 0,472 au ja komeetta on 0,55 au etäisyydellä Auringosta. Harmaat pystyviivat esittävät komeetan radan etäisyyttä ekliptikasta: viivojen ollessa yläpuolella rata on ekliptikan eteläpuolella ja päin vastoin. Kuva Kari A. Kuure / JPL Small-Body Orbits & Ephemerides


Komeetta havaittiin ensimmäisen kerran Purple Mountain observatoriossa Kiinassa 9. tammikuuta 2023. Observatorio teki asianmukaisen ilmoituksen havainnostaan MPC:hen (Minor Planet Center), ja se jäi tarkkailulistalle, odottamaan lisähavaintoja. Niitä ei kuitenkaan ilmoitettu, joten kohde poistettiin listalta tammikuun lopulla.

Seuraavaksi havainto komeetasta tehtiin ATLAS -havainto-ohjelmassa (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) 22.helmikuuta 2023. Ensimmäisten havaintojen myötä todettiin, että kohde oli sama kuin kiinalaisten tekemässä havainnossa. Kolmaskin havainto tehtiin mutta siihen johtaneet valokuvat oli otettu ZTF-laitteistolla Palomar-observatoriossa 22. joulukuuta 2022.

Perihelin aikana komeetan kirkkaudeksi arvioidaan +3 magnitudia. Parhaiten se näkyy Maasta noin kolme viikkoa myöhemmin lokakuun puolivälissä ja silloin sen kirkkaus olisi +4. Muitakin kirkkausarvioita on tehty. Tutkija Gideon van Buitenen arvio perihelissä komeetan kirkkauden olevan 0,9 ja Maata lähimpänä ollessaan noin -0,2.


Etsintäkartta lokakuun 12. päivästä lokakuun loppuun 2024 kello 19. Komeetta näkyy lounaan ja lännen välillä lähellä horisonttia. Taustataivas on ainakin lokakuun puolivälissä vielä vaaleahko, joten kiikari on ehkä kaikkein käyttökelpoisin havaintoväline. Kuva Kari A. Kuure.

Perihelin aikaa komeetta on noin 23 asteen etäisyydellä Auringosta ja nousee hieman ennen Aurinkoa. Auringonnousua aikaan se on noin 5 asteen korkeudella ja suunnassa ESE. Näin ollen sen havaitseminen vaalenevalta aamutaivaalta on käytännössä mahdotonta.

Lokakuun 12 päivänä komeetta on horisontin yläpuolella iltataivaalla auringonlaskun jälkeen Neitsyen tähdistössä. Noin tuntia myöhemmin se on vielä noin 5 asteen korkeudella läntisessä horisontissa. Jos komeetan kirkkaus kasvaa, sen voisi nähdä ainakin kiikarilla, ellei paljain silmin. Tässä vaiheessa komeetan radan deklinaatio on kasvussa ja ilta illan jälkeen se on korkeammalla noin tunti auringonlaskun jälkeen. Taustataivas on vielä kuitenkin jonkin verran kirkas, joten sen näkeminen ei varmastikaan ole aivan helppo juttu.

Komeetta etenee kohti Käärmeen häntää ja siirtyy tähän tähdistöön 15. lokakuuta lähellä M5:sta. Käärmeenkantajaan komeetta siirtyy 20 lokakuuta. Tällöin komeetan kirkkaus on noin +3 ja kuukauden lopulla noin +5.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!