tiistai 28. maaliskuuta 2017

Merkurius lähestyy suurinta itäistä elongaatiotaan

Merkurius lähikuvassa. Kuva Wikimedia Commons.
Teksti Kari A. Kuure

Merkurius on yleensä erittäin vaikeasti havaittavissa oleva ja se onnistuu pari kolme kertaa vuodessa parin viikon ajan. Nyt on käsillä sellainen aika, sillä Merkurius on suurimmassa itäisessä elongaatiossaan 1.4.2017 kello 13.07. Silloin elongaatio, eli planeetan ja Auringon välinen kulmaetäisyys on 19 astetta.

Itäisessä elongaatiossaan ollessaan planeetta näkyy (tällä kertaa) pari tuntia auringonlaskun jälkeen. Auringonlaskun aikaan Merkuriuksen korkeus on noin 15 astetta.  Planeetan kirkkaus on Mv=0,1m, joten kirkkaalta iltataivaalta sen löytäminen ilman apuvälineitä ei varmastikaan onnistu. Sen sijaan goto-kaukoputkella Merkuriuksen saaminen kuvakenttään ei pitäisi olla edes vaikeaa jos kaukoputki on suunnattu oikein.

Merkuriuksen näennäinen koko on 7,6 kaarisekuntia. Se on vähän ja merkitsee sitä, että ilmakehän aiheuttamat häiriöt kaukoputken kuvassa huonontavat erotuskykyä. Kaukoputkessa kuitenkin pitäisi käyttää sen verran suurta suurennusta (>50×), että Merkuriuksen hieman sirppimäisesti valaistunut päiväpuoli näkyisi. Merkuriuksesta ei yleensä näy mitään pinnan yksityiskohtia, joten valaistuneeseen sirppiin on tyytyminen.

Merkurius on siirtymässä kohti alakonjunktiotaan. Se tapahtuu huhtikuun 20 päivänä kello 8.54. Silloin planeetan elongaatio on vain 1,6 astetta Auringon pohjoispuolella. Välimatka on kuitenkin liian lyhyt kapean sirpin näkymiseen ja Merkuriuksen kirkkaus Mv=5,8m on aivan liian vähän planeetan näkymiseen millään välineillä.

Toisin kuin Venus, Merkuriusta ei yleensä päivätaivaalta pystytä havaitsemaan. Kirkkaimmillaan planeetta on kesäkuun 21. päivänä ja silloin sen kirkkaus on Mv=-2,2m. Kirkkaus sinällään riittäisi Merkuriuksen näkemiseen päivätaivaalta ainakin silloin, kun Auringon korkeus on vähäinen. Planeetan elongaatio on tähän aikaan vain 1,1 astetta. Tämä tarkoittaa sitä, että Auringon kilo häikäisee ja planeettaa ei pysty näkemään kuin korkeintaan silloin, jos onnistuu peittämään Auringon jonkin rakennuksen taakse. Jos tätä aikoo yrittää, niin silloin siinä on noudatettava äärimmäistä varovaisuutta, jotta auringonvalo ei pääsisi suoraan havaitsijan silmään! Homma onnistunee parhaiten aamusta heti auringonnousun jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!