perjantai 10. helmikuuta 2017

Kiikarikomeetta muutaman seuraavan päivän aamutaivaalla

Tapio Lahtinen © otti tämä kuvan komeetasta 7.2.2017.
Himmeä, vain kiikareilla tai kaukoputkella näkyvä komeetta 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova on aamutaivaalla. Se ohittaa maapallon 11. helmikuuta vain 0,08318 au (32 LD tai 12,77 miljoonan km) etäisyydeltä. Lähietäisyydestä kertoo myös sen suuri kulmanopeus taivaalla, vauhti on noin 8,5 asteta vuorokaudessa.

Lauantaina 11. helmikuuta se näkyy Herkuleen tähdistössä, seuraavana päivänä se on jo Pohjakruunussa, sen jälkeen 14. päivänä Karhunvartijassa, 16. päivänä Ajokoirissa, josta se siirtyy Bereniken hiuksien rajaa seuraten kohti länttä. Tässä vaiheessa komeetan kirkkaus on pudonnut arvoon Mv= 10,4, joten kiikarikohteesta siitä ei enää ole. Komeetta kuitenkin on edelleen valokuvattavissa pienelläkin kaukoputkella.

Etsintäkartta komeetta 45P:lle. Kuva Ursa / Zeniitti / Veikko Mäkelä.


Komeetta kuuluu maapallon läheisyyteen tulevien NEO-kohteisiin[1], joka on vielä aktiivinen komeetta. Aktiivisia NEO-kohteita ei ole kovinkaan montaa. Komeetan löysi 3.12.1948 Minoru Honda ja Antonin Mrkos sekä Ľudmila Pajdušáková. Yhteen kierrokseen komeetalta kuluu aikaa 5,25 vuotta ja perihelissä se oli 31.12.2016. Komeetta on kuvattu vihreäksi, joka väri johtuu kaksiatomisesta C2 molekyylistä[2]. Väri syntyy fluoresoimalla auringonvaloa.

Valokuvatessa komeetta voi käyttää OIII-suodinta[3] kontrastin lisäämiseksi. Suuren kulmanopeuden[4] vuoksi ehkä suurinta mahdollista polttoväliä ei ole syytä käyttää, tai sitten joutuu tyytymään lyhyisiin valotusaikoihin. Käytettäessä pitkäpolttovälistä kaukoputkea, suuntausta joudutaan yleensä korjaamaan käsin lyhyin väliajoin. Komeetan pyrstö on periheliohituksen jälkeen himmeä.

Huomatukset

[1] Near-Earth Objects eli NEO
[2] C2 molekyyli säteilee 511 ja 514 nm aallonpituudella.
[3] OIII-suotimen läpäisy tapahtuu 501 nm aallonpituudella

[4] Lähimmillään ollessaan komeetta etenee tähtitaivaan suhteen 23 kaarisekuntia sekunnissa. Suurella suurennuksella liikkeen voi siis nähdä visuaalisesti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!