sunnuntai 12. tammikuuta 2025

Komeetta C/2024 G3 ATLAS

Komeetta C/2024 G3 ATLAS on tullut näkyviin SOHO LASCO C3 kameraan viime yönä. Komeetan kirkkaudeksi on nyt mitattu mv= –2,5 (Van Buiten) ja se on onnistuttu kuvaamaan Britanniassa (Chelmsford, UK (51.5° N) 11.1.2025 kello 14.32 UTC ja Auringon ollessa niin matalla, että sen kirkkaus osittain peittyi metsän taakse. Kuvaaja oli Nic James. Komeetta ja Aurinko olivat n. 10 asteen korkeudella horisontista. Kuva on nähtävissä Spaceweather.com sivuston galleriassa. Samassa galleriassa on myös muita kuvia komeetasta, tätä kirjoittaessani yksi Arizonasta ja yksi Unkarista.

Komeetta C/2024 G3 ATLAS on näkyvissä valkoisena alueena oikealla ylhäällä, osittain peittyneenä varjostinlevyn kannakkeen taakse. Kuva NASA SOHO LASCO C3.

 

Komeetta on kirkastunut hyvin nopeasti, kun se on lähestynyt periheliään. Perihelissä komeetta on huomenna 13.1., jolloin sen etäisyys Auringosta on vain 0,0935 au (noin 14 milj. km) ja se on luokiteltu auringonhipojaksi. Tyypillistä näille auringonhipojille on se, että useat niistä pirstoutuvat perihelin läheisyydessä. Nähtäväksi jää käytkö tälläkin kertaa näin.

Jos komeetta selviää periheliin asti, meillä Suomessa komeettaa voi yrittää havaita tänään hieman ennen auringonnousua, jos sää sen mahdollistaa. Jos sää on selkeä horisontiin asti, niin auringonlaskun jälkeen on lyhyt hetki havaita komeettaa vielä tänään. Tampereella tämä hetki on kello 15.45–15.50, muualla hieman eri aikaan, riippuen auringonlaskun ajakohdasta.

Maanantaiaamuna (13.1.) (nousuaika kello 8.36 Tampereella) komeetta on ehkä merkittävästi kirkkaampi, mutta samalla myös lähempänä Aurinkoa (nousee kello 9.27). Jos komeetan kirkkaus on Venuksen luokkaa, niin kello 9 tienoilla sen pitäisi näkyä hyvin (elogaatio noin 5 astetta), jos horisontissa olevat pilvet eivät sen näkyvyyttä estä.

Myös maanantai-iltana kello 16 aikaan komeetta on horisontin yläpuolella Auringon ollessa jo horisontin alapuolella. Riippuen kirkkauden kehityksestä, komeetta voi olla myös tällöin hyvin näkyvissä. Jos komeetta näkyy, niin havaintoja voi tehdä myös tämän jälkeen auringonlaskun jälkeen tai jo ennen sitä. Komeetta kuitenkin liikkuu kohti eteläisiä leveyksiä ja katoaa näkyvistä muutamassa vuorokaudessa.

Perihelin jälkeen komeetan sijainti on sellainen, että sen havaitsemista joutuisi yrittämään päivätaivaalta Auringon ollessa korkeammalla kuin komeetta. 

Nic James oli kuvannut komeetan videoimalla sitä ja pinonnut kuvat, jolloin himmeä komeetta oli noussut esiin kirkkaasta taivaasta huolimatta. Tätä menetelmää ehkä kannattaa kokeilla Suomessakin.

Jos komeetan onnistuu visuaalisesti havaitsemaan, havaintoja pitäisi jatkaa niin kauan kuin se on mahdollista huolimatta nousevasta Auringosta. Elongaatio on kuitenkin hyvin pieni, joten havainnot on tehtävä suurta varovaisuutta noudattaen. Vaarana on, että kiikari tai kaukoputki suuntautuu suojaamattomana kohti Aurinkoa, jolloin silmien näkökyky on todella vaarassa. Silmien turvallisuuden vuoksi havainnot on syytä päättää siinä vaiheessa, kun Aurinko on noussut horisontista.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!