perjantai 3. maaliskuuta 2023

Torstai-iltana 2.3.2023 nähtiin Jupiterin ja Venuksen konjunktio pilvien raoista muutaman minuutin ajan Tampereen Ursan tähtitornilla. Aivan tarkasti ottaen todellinen konjunktio tapahtui jo aikaisemmin päivällä, kello 12.37, jolloin näiden kohteiden taivaan koordinaatti, rektaskensio (pituus), olivat samat. Lähimmillään Jupiter ja Venus olivat aamulla kello 7.02, mutta silloin ne olivat horisontin alapuolella Tampereen Horisontissa.

Jupiter ja Venus näkyvät kuvassa pieninä valopisteinä. Venus on ylempi ja se näkyy hieman suurempana pisteenä. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Torstai-ilta oli siis ensimmäinen mahdollisuus nähdä nämä planeetta lähellä toisiaan. Hieman ennen illan hämärtymistä riittävästi näytti siltä, että pilvisyys onnistuisi pilaamaan tämänkin tapahtuman. Onneksi pilvipeitteessä oli kuitenkin sen verran rakoja, että lopulta planeettapari näyttäytyi muutaman hetken ajan.

Tieteellisesti näillä konjunktioilla tai lähekkäin näkymisillä ei ole merkitystä. Ne ovat kuitenkin visuaalisesti hienoja hetkiä, joita tähtiharrastajat ja maallikotkin havaitsevat. Vaikka planeettojen näennäinen etäisyys kasvaakin, niin ne näkyvät vielä toistensa läheisyydessä viikon päivät. Jos siis et syystä tai toisesta onnistunut niitä näkemään, niin sinulla on vielä muutama ilta aika nauttia tästä näkymästä. Lisää maaliskuun havaintovinkkejä tästä Radiantin artikkelista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!