torstai 24. tammikuuta 2019

Kuunpimennys 21.1.2019


Teksti ja kuvat Kari A. Kuure

Tammikuun kuunpimennys näkyy Pohjois-Ja Länsi-Euroopassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Itä-Euroopassa ja Lähi-Idässä Kuu laskee ennen pimentymisen päättymistä ja Intiassa, Kiinassa ja Australiassa pimennys ei ole näkyvissä lainkaan.

Pimentynyt Kuu voi olla hyvin tumma. Kuva © Kari A. Kuure.


Kuunpimennyksen 21.1.2019 vaiheet
Tunnus
tapahtuma
aika
P1
puolivarjopimennys alkaa
04.36.30
U1
täysvarjopimennys alkaa
05.33.54
U2
täydellinen pimennys alkaa
06.41.17
C
syvin pimennys
07.12.16
U3
täydellinen vaihe päättyy
07.43.16
U4
täysvarjopimennys päättyy
08.50.39
P4
puolivarjopimennys päättyy
09.48.26

Maan varjo muodostuu kahdesta varjokartiosta avaruudessa. Sisin varjoista on täysvarjo ja sen alueelle joutuessaan Kuuta valaisee vain maapallon ilmakehän kautta kulkenut valo. Valo on sitä vähäisempää ja punaisempaa mitä keskempänä varjokartiossa Kuu on.

Kuunpimennys etenee oikealta vasemmalle. Symbolit viittavat edelliseen taulukkoon. Kuva NASA.


Toinen, laajeneva varjokartio on puolivarjo ja sen alueella Kuu valaistuu osittain maapallon taakse jäävän Auringon vaikutuksesta. Kuussa on siis osittainen auringonpimennys. Puolivarjon kirkkauteen ei Maan ilmakehä juuri vaikuta ja pimentynyt Kuu on puolivarjossa suhteellisen kirkas. Tummin Kuu on siltä reunaltaan, joka on syvimmällä puolivarjossa.

Kuunpimennys näkyy Länsi-Euroopassa ja Emerikoissa. Kuva NASA.


Kuten aina, kuunpimennys alkaa puolivarjo pimennyksellä Kuun itäreunalta. Kuun pohjoisella pallonpuoliskolla sijaitsee Mare Orientalis, joka on väriltään hyvin tumma. Kuun kulkiessa Maan varjoon ekliptikan pohjoispuolella, ensimmäinen (täys)varjon kontakti tapahtuu Mare Orientalisin alueella tai hyvin lähellä sitä. Tästä syystä pimennyksen alku näyttää tummalta. Vastaava pimentyminen Kuun länsireunalla ei näytä aivan yhtä tummalta.

Pimennyksen aikaisen Kuun kirkkauteen ja väriin vaikuttaa maapallon ilmakehän kunto. Ilmakehän läpi kulkeva valo punertuu voimakkaasti koska sinisen valon aallonpituudet sirottuvat ilmakehässä voimakkaasti ja jäljelle jää pitkäaaltoinen punainen. Jos ilmakehässä on hyvin paljon esimerkiksi tulivuoren tuhkaa, niin läpäisevän valon määrä on hyvin pieni ja Kuu näyttää tästä syystä hyvin tummalta.

Pimentyneen Kuun kirkkautta arvioidaan visuaalisesti ja kuvataan Danjon-asteikolla. 
L arvo
kuvaus
0
Kuu on hyvin tumma, vain vaivoin näkyy taustataivaalla
1
Kuu on tumman harmaa ja ruskea, yksityiskohtien näkeminen on vaikeaa
2
Kuu on tummanpunainen tai ruskea, täysvarjon keksiosa on selvästi tumma
3
Kuu on tiilen punainen, täysvarjon reuna on keltainen
4
Kuu on kirkkaan kuparinpunainen tai jopa oranssi, täysvarjon reuna on sinertävä

Tampereella syvimmän kuunpimennyksen aikaa Kuu on lännen ja luoteen välissä, suunnassa 287° 41’. Korkeus on tällöin noin 12,5 astetta, siis hyvin näkyvissä. Kuu laskee horisonttiin 09.27 luoteessa, jolloin puolivarjopimennys on vielä menossa. Täydellinen pimennys vaihe päättyy 08.50.39, jolloin se ehditään hyvin nähdä ennen Kuun vaipumista horisonttiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!