maanantai 30. lokakuuta 2017

Tukkateatterin lastennäytelmä tarjoaa uutta tietoa avaruudesta kaikenikäisille


Teksti Johanna Yrjänäinen

Tukkateatteri ottaa uuden näkökulman avaruuteen ja ilmastonmuutokseen tekemällä aiheesta lastennäytelmän. Uutuusnäytelmä ”Äiti-Aurinko ja Fuusiolapset” tarjoaa uutta tietoa avaruudesta kaikenikäisille. Erityisesti yli 4-vuotiaille lapsille suunnattu näytelmä sai ensi-iltansa 28.10.2017.

Näytelmän takana on paljon tutkimusta

Näytelmä tarjoaa kiinnostavaa, uutta tietoa avaruuden kappaleista, niin lapsille kuin aikuisillekin. Katri Hyötyläisen päämäärä oli pukea avaruuden ihmeellisyys helposti ymmärrettävään ja tunteita herättävään muotoon. ”Näytelmälläni haluan tarjota uutta tietoa ja saada kaikenikäiset kiinnostumaan avaruuden ihmeistä”, Hyötyläinen tiivistää.

Katri Hyötyläinen on kerännyt näytelmää varten paljon faktaa. ”Voisin sanoa olevani melko kunnianhimoinen käsikirjoittaja. En halua olettaa asioita, haluan tietää”, Hyötyläinen painottaa. ”En edes muista, kuinka monta paksua avaruusopusta kirjoituspöydälläni vieläkin on. Olen suorastaan ahminut tietoa tähän näytelmään, sillä minulla on vastuu viestiä näistä asioista oikein”.

Lapsia pitää kannustaa itsenäiseen ajatteluun

Katri Hyötyläinen kirjoitti näytelmän paitsi avaruuden kiinnostavuuden, myös ilmastonmuutoksen ajankohtaisuuden vuoksi. "Taustalla on valtava kiinnostukseni avaruuden eri ilmiöihin ja niiden väliseen vuorovaikutukseen. Toisaalta halusin kirjoittaa näytelmän, koska elämme aikaa, jolloin jo tiedostamme maapallon kantokyvyn rajallisuuden. Halusin näytelmässä pureutua tähän teemaan ja esittää tärkeitä asioita lapsille sopivaan tapaan", Hyötyläinen kertoo.

Näytelmän päähenkilö Maapallo on huolissaan eläinten ja ihmisten voinnista. Miten ratkaista energiakriisi ja pitää huolta eliöistä saastuneella planeetalla? Taitavan ajattelun ja yhteistyön ansiosta hän löytää ratkaisun. 

"Haluan näytelmälläni kannustaa lapsia itsenäiseen ajatteluun ja ennakkoluulojen hylkäämiseen", Hyötyläinen sanoo. "Yhteistyöllä ja itsestäänselvyyksien taakse katsomalla voi syntyä jotain upeaa. Ei ole yhtään liikaa sanottu, että sillä voi vaikka pelastaa maailman. Se on tärkein viesti, jonka voi uudelle sukupolvelle antaa."

Tukkateatterin juuret ovat lastenteatterissa

Lastennäytelmällä Tukkateatteri palaa juurilleen. 2000-luvun alkupuolella teatterissa valmistettiin lukuisia lastennäytelmiä. 

Lapsiyleisö täytyy ottaa huomioon komiikalla ja näyttävällä visuaalisuudella. "Tärkeintä oli luoda näytelmään miljöö, joka henkii avaruutta. Lavasteet ja tarpeisto on rakennettu ja valittu huolella. Vaatetuksesta vastaa Pikku Kakkostakin puvustanut Lauri Järvinen", Hyötyläinen päättää.

---
Esitysaikataulu

Lauantai 28.10 klo 18 (ensi-ilta)

maanantai 30.10 klo 17
torstai 2.11 klo 18
lauantai 4.11 klo 16
sunnuntai 5.11 klo 13 ja klo 16

keskiviikko 8.11 klo 13 (ryhmille suunnattu näytös)
torstai 9.11 klo 18 
sunnuntai 12.11 klo 13 ja klo 16

keskiviikko 15.11 klo 13 (ryhmille suunnattu näytös)
torstai 16.11 klo 18
perjantai 17.11 klo 13 (ryhmille suunnattu näytös)

keskiviikko 22.11. klo 13 (ryhmille suunnattu näytös)
torstai 23.11 klo 18 
perjantai 24.11 klo 17

--
Tukkateatteri toimii osoitteessa Laukontori 12 (ravintola Kaijankan vieressä ja Radio-kirppiksen yläpuolella).

--

Tampereen Ursa ry. on tukenut Tukkateatteria näytelmän tuotamisessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!