maanantai 10. heinäkuuta 2017

Pilkkuryhmä 2665 kasvaa voimakkaasti – näkyy paljain silmin!

Auringonpilkkuryhmä 2665 lauantaina 8.heinökuuta, jolloin se
oli voimakkaassa kasvussa mutta ei vielä näkynyt paljain silmin.
Kuva © Kari A. Kuure
Aurinkoon syntyy silloin tällöin pilkkuryhmiä joiden koko mahdollistaa niiden näkemisen paljain silmin! Luonnollisesti pilkkuryhmää ja Aurinkoa yleensä katsottaessa täytyy käyttää aurinkosuodatinta tai tumminta (No 14) hitsaussuojalasia.

Paljain silmin näkyvät pilkkuryhmä eivät ole kovinkaan yleisiä Auringon lähestyessä aktiivisuus minimiä. Minimi odotetaan saavutettavan vuoden–puolentoista kuluttua tai vasta vuonna 2020. Aktiivisuuden huippuaikoina Auringossa voi olla useitakin paljain silmin näkyviä pilkkuryhmiä samanaikaisesti, joskin silloinkin niitä esiintyy harvakseltaan.

Auringonpilkkujen kokoa mitataan niiden pinta-alan mukaan ja tavallisesti koko ilmaistaan Auringon näkyvän kiekon miljoonasosissa. Tätä kirjoittaessani pilkkuryhmän 2665 koko on 710 miljoonasosaa[1] ja kasvua on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana tapahtunut peräti 230 miljoonasosaa. Normaalina pidetyn näkökyvyn omaavan ihmisen pitäisi pystyä näkemään yli 700 miljoonasosan kokoiset pilkkuryhmät paljain silmin.

Suurikokoisimmat pilkkuryhmät ovat myös pitkäikäisimpiä. Ei ole mitenkään harvinaista, että hyvin isokokoiset ryhmät ovat näkyvissä Auringonpinnalla yli kuukauden. Tässä ajassa Auringon pyörimisliike tuo ne näkyviin uudestaan seuraavalla kierroksella. Joskus näin on tapahtunut joillakin tosi isoilla ryhmillä parikin kertaa (ikä siis yli 2 kuukautta).

Kiertoaika Auringon ympäri riippuu hieman leveyspiiristä, missä pilkkuryhmä on. Ekvaattorin läheisyydessä kiertoliike on nopeinta, yhteen kierrokseen kuluu noin 28 vuorokautta. Suuremmilla leveyksillä pyöriminen on hieman hitaampaa, kiertoaikaa tulee yleensä auringonpilkkujen esiintymisalueiden reunalla noin vuorokausi lisää. Napa-alueet pyörähtävät itsensä ympäri noin 33 vuorokaudessa.

Auringon havainnointiin voi käyttää kiikaria tai kaukoputkea, millaisia havaintovälineitä sitten itse kullakin on käytettävissä. Ainoa vaatimus on, että kaikki havaintovälineet on varustettava objektiivin eteen kiinnitettävällä aurinkosuodattimella. Paras suodatin on AstroSolar-kalvosta valmistettu suodatin, jonka valmistusohjeet löytyvät artikkelistaHuomautukset

[1] Pilkkuryhmän koon ja kehityksen voi tarkistaa päivittäin osoitteesta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!