Kari A. Kuure
Joulukuun aikana voimme nähdä taivaalla monia mielenkiintoisia tapahtumia, esimerkiksi geminidien maksi, Jupiter ja Mars.
Geminidien parven radiantti on kaakossa ja myöhemmin aamuyöllä etelässä joulukuun puolivälissä. Selkeällä säällä voi nähdä useita kirkkaita meteoria lyhyen ajan sisällä. Kuva © Kari A. Kuure. |
Geminidien meteoriparven maksimi on 13.12. kello 1.00, joskin maksimin kesto on pitkä, jopa 24 tuntia. Parven ZHR-luku on 120 – 150. Tämä tarkoittaa sitä, että maksin sattuessa kohdalle havaitsija voi nähdä useita kymmeniä meteoria tunnissa.
Parven säteilypiste (radiantti) sijaitsee, kuten jo nimestä voi päätellä, Kaksosten tähdistössä. Parveen kuuluvat meteorit ovat keskinopeita (noin 35 km/s, joten yksittäinen meteori on vain hetken näkyvissä. Yksittäiset meteorit voivat olla kirkkaita ja ovat väriltään kellertäviä. Parvi on tuottanut myös melko usein tulipalloja (bolideja), joten geminidit ovat ehkä vuoden merkittävin meteoriparvi perseidien ohella. Valitettavasti näkyvyyttä taivaalle heikentää kirkas kuutamo (täysikuu on 15.12.), joten aivan himmeimmät meteorit eivät näy. Myöskin joulukuun sää on hyvin usein pilvinen. Maksimin aikaan radiantti on lähes etelässä, joten aamuyö on parasta aikaa tehdä havaintoja.
Geminidien meteoriparvi on seurausta asteroidi 3200 Phaethon:n jälkeensä jättämästä sorasta. Saattaa olla mahdollisti, että asteroidi onkin ollut lyhytjaksoinen komeetta, mutta sen helposti haihtuvat kaasut ovat poistuneet ytimestä jo aikoja sitten. Asteroidin kiertoaika Auringon ympäri on vain 1,4 vuotta, joten jäiden haihtuminen kokonaisuudessaan tapahtuu hyvin lyhyessä ajassa, ehkä vain parissa vuosituhannessa. Komeetta-alkuperästä ei kuitenkaan olla varmoja, sillä asteroidilla on vain vähän komeettamaisia piirteitä, esimerkiksi se, että sieltä lähtöisin olevien meteoriittien keskitiheys on 2 000 – 3 000 kg/m3 kun taas komeettojen aines on tiheydeltään vain 300 kg/m3 .
Jupiterin kuut muodostavat omituisiä kuvioita melko usein talven aikana. Kuvan esittämä kuiden muodostama suora on näkyvissä hetken joulukuun 12. päivänä kello 17.54. Kuva © Kari A. Kuure. |
Toinen joulukuun kohteita on ilman muuta Jupiter. Se oli oppositiossa joulukuun 7. päivänä, joten se on hienosti näkyvissä koko yön. Jupiterin näennäinen koko on suuri (noin 48 kulmasekuntia) joten pienelläkin suurennuksella sen yksityiskohdat ovat hienosti näkyvillä. Planeetta onkin harrastajakaukoputken kohteista ehdottomasti yksi parhaimmista.
Jupiterin neljä kirkkainta kuuta ovat helposti havaittavissa jo pienelläkin kaukoputkella tai jopa kiikarilla. Ne ovat tavallisesti totuttu näkemään suorassa jonossa Jupiterin ekvaattorintasossa. Näin tietysti on edelleenkin mutta nyt joulukuussa näemme tämän ekvaattoritason hieman kallistuneena meihin päin. Tästä syystä myös kuut voivat näkyä poikkeuksellisesti. Esimerkiksi joulukuun 12. kello 17.55 näemme Kalliston, Ganymedeen ja Ion muodostaman suoran jonon pystysuorassa Jupiterin sivussa. Europa puolestaan on kaukana Jupiterin vasemmalla puolella. Vastaavia, hieman erikoisia asetelmia tulemme näkemään myös talven aikana useammin. Näiden tapahtumien tarkkoja ajankohtia voi etsiä monien tähtikarttaohjelmien avulla.
Mars on aina milenkiintoinen, vaikkakaan ei mikään helppokohde. Tammikuussa tapahtuvan opposition vaikutksesta Mars on kuitenkin tavallista helpompi kohde. Kuva © Kari A. Kuure. |
Kolmas kohde tähtitaivaalla on epäilemättä Mars planeetta. Sen kirkkaus on mv= –0,8, joten se löytynee helposti taivaalta. Sen oppositio on tammikuun 16. (2025), joten se on jo hyvin näkyvissä koko yön. Marsin kulmahalkaisija ei ole koskaan kovin suuri, mutta nyt lähestyvän opposition vaikutuksesta voimme nähdä sen suunnilleen 13 kaarisekunnin kokoisena. Kaukoputkessa pitää käyttää suurinta mahdollista suurennusta tai jopa kaksi kertaa se, jotta mahdollisimman paljon yksityiskohtia planeetan pinnalta voisi nähdä. Onneksi etenkin aamuyön tunteina Mars on korkealla taivaalla. Tämänkertaisen opposition aikana Marsin pohjoisnapa on kallistunut meihin päin ja sen valkoinen napakalotti on näkyvissä. Tämän kun pitää mielessä, niin Marsin ilmansuunnat asetuvat kohdalleen.
Happy hunting
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!