keskiviikko 5. heinäkuuta 2023

X1.0-luokan flarepurkaus Auringossa

Hieman erikoinen X1.08-luokan flarepurkaus esiintyi Auringossa 2. heinäkuuta kello 23.14 UTC (3.7. kello 2.14 Suomen kesäaikaa) alkaen.

Video SDO.


Purkaus käynnistyi magneettikentän silmukan pudottaessa valtavan määrän plasmaa pilkkuryhmän AR 13354 alueelle pohjoisella pallonpuoliskolla lähellä Auringon länsireunaa. Putoava plasma synnytti pitkäkestoisen ja voimakkuudeltaan X-luokan flaren. Huolimatta pitkäkestoisuudestaan (yli 2,5 tuntia), purkaus ei kuitenkaan aiheuttanut koronamassapurkausta (CME), mitä usein tapahtuu pitkissä purkauksissa.

Pilkkuryhmä AR 13354 oli harvinaisen suurikokoinen. Jo muutama vuorokausi aikaisemmin se saavutti paljain silmin näkyvyyden rajan: yli 700 ppm koon mutta sen jälkeen se on edelleen kasvanut. Purkauksen aikoihin sen kooksi ilmoitettiin 1150 ppm ja se näytti tässä vaiheessa olevan vielä kasvussa. Merkittävää kasvua ei kuitenkaan tapahtunut ja seuraavana päivänä sen kooksi laskettiin 1130 ppm, jonka kokoinen se on edelleen tätä kirjoittaessani. Tosin se on jo niin lähellä Auringon länsireunaa, että paljain silmin sitä on vaikea, ellei aivan mahdotonta havaita.

Auringon meille näkyvällä osalla tapahtuvat flarepurkaukset aiheuttavat yleensä ionisaation kasvua maapallon ionosfäärissä. Näin tälläkin kertaa ja radiohäiriöitä ja -katkoksia koettiin Pohjois-Amerikassa ja Tyynellä merellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!