perjantai 14. huhtikuuta 2017

Loppukevään planeetta: Jupiter

Jupiter on hyvin näkyvissä loppukevään. Kuva © Kari A. Kuure.
Vaikka Jupiter on ollut hyvin näkyvissä lähes koko talven, sen parhaimmat havaintoajat ovat juuri nyt. Planeetta oli oppositiossa 8. huhtikuuta, joten se on kello yhden aikaan korkealla[1] eteläisellä taivaalla. Opposition aikaan myös Jupiterin näennäinen koko (kulmahalkaisija) on kaikkein suurin, nyt huhtikuun puolivälissä 44 kaarisekuntia. Tämä mahdollistaa erittäin yksityiskohtaisten kuvien ottamisen planeetan pilvipeitteestä.

Jupiterin kirkkaus on hyvin suuri. Tämä mahdollistaa planeetan havaitsemisen jopa päiväaikaan. Tosin tällä hetkellä planeetan lasku- ja nousuajat ovat illalla ja aamulla, joten päivätaivaalla se ei ole horisontin yläpuolella.

Jupiterin kuut ovat oma mielenkiintoinen havaintokohde. Neljä suurimman ja samalla kirkkaimman kuun kiertoaika on alle kahdesta vuorokaudesta melkein 17 vuorokauteen. Näin ollen kuiden keskinäinen asema muuttuu yö yön jälkeen. Usein kuut menevät Jupiterin taakse tai sen eteen ja kiertoratojen samanlaisesta tasosta johtuen ne myös peittävät toinen toisiaan. Suurella suurennuksella, silloin kun se on havaintokelin vuoksi mahdollista, Kalliston ja Ganymedeen voi nähdä pienenä levynä. Europa ja Io ovat sen verran pieniä, että ne näkyvät pistemäisinä kaukoputken suurimmalla käytännöllisellä suurennuksella.

Kuiden keskinäiset asemat ja muuta tapahtumat selviävät helposti ainakin android-laiteisiin saatavalla appsilla Mobile Observatory. Hintaa appsilla on noin 5 euroa ja se on hintansa väärti, sillä se on yksi suositelluimmista sovelluksista mobiililaiteen astronomia käytössä.

Jupiterin punainen pilkku on hyvin usein mielenkiinnon kohteena. Se kiertyy Jupiterin ympäri samassa ajassa kuin mitä Jupiteri itsekin pyörii, eli noin kerran kymmenessä tunnissa. Tästä syystä punainen pilkku on näkyvissä noin neljä tuntia kerrallaan. Milloin punainen pilkku on näkyvissä, se selviää myös edellä mainitusta apsista. Esimerkiksi pilkku on näkyvissä 16 päivänä yöstä pitkälle aamupuolelle asti.

Toukokuun 8 päivänä kello 02.01 Kuun ja Jupiter ovat konjunktiossa. Silloin niiden keskinäinen välimatka on vain 1 asteen luokkaa, Jupiter on etelämpänä eli näkyy taivaalla alempana. Vaikka taivas ko. aikaan onkin jo hyvin vaalea ja Kuun vaihe on kohtalaisen suuri, Jupiter erottuu taivaalta hyvin suuresta kirkkaudestaan johtuen. Tässä on hyvä valokuvausvinkki!



Huomautukset


[1] 15.4.2017 meridiaanin ylitys tapahtuu kello 0.58 ja se siirtyy noin 4–5 joka vuorokausia aikaisemmaksi. Korkeus on 23.1 astetta ja kirkkaus Mv=-2,3.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!