keskiviikko 1. syyskuuta 2021

Hieno aurigidi tallentui videolle

Tampereen Ursan tähtitornille asennettiin tiistaina 31.8.2021 uusi, pohjoiseen suunnattu videokamera, jolla kuvataan revontulia, sääilmiöitä ja tulipalloja. Sattumalta asennusta seuraavana yönä (31.8./1.9.) oli tulossa aurigidien meteoriparven maksimi, jonka ilmoitettu ajankohta oli 00.20 – 00.50. Maksimin odotettiin olevan myös epätavallisen runsas.

Aurigidi Tampereen taivaalla. Kuvaan on uyhdistetty videolta kolme erillistä kuvaa, eli sen ajan (n. 1 sek.) kuin mitä kirkas ja etenevä valoilmiö näkyi. Aikaleima on UTC aikaa ja tapahtuma aika oli 1.9.2021 kello 1.02.21 Suomen kesäaikaa. Kuva © Kari A. Kuure & Tampereen Ursa ry.

 

Tarkkaa syytä parven ajoittaisiin runsastumisiin ei tunneta, vaikka sille on esitetty useita eri teorioita. Tänä vuonna tehdyt havainnot saattavat auttaa tutkijoita karsimaan toimimattomia teorioita pois. Myös se, että ennustettua aktiivisuutta ei tänä vuonna olisikaan, auttaisi ymmärtämään meteoriparvien dynamiikkaa paremmin.

 

Edellisen kuvan aurigidin jälkeensä jättämä vihertävä jälkihehku, jonka kesto oli noin sekunti. Kuva © Kari A. Kuure & Tampereen Ursa ry.

Aurigidit ovat melko nopeita ja näyttävät tulevan taivaalta Ajomiehen tähdistön Capella-tähden suunnalta. Nyt havaittu meteori jätti jälkeensä hetkeksi myös hehkuvan vanan. Itse meteori oli näkyvissä noin sekunnin ja vana toisen.

Kartta, johon on merkitty aurigidien säteilypiste, radiantti. Edellisten kuvien meteori, joka kulki Ison karhun tähdistön "Otavan kauhan" kahden alimmaisen ja kirkkaan tähden suuntaisesti, tuli suoraan meteoriparven säteilypisteen suunnasta. Kuva © Kari A. Kuure.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!