keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Tulipallo tallentui kameraan tähtitornilla


Alkuperäisen kuvan kokoinen kuvaleike itse tulipallosta.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Tiistaina 9.1.2018 taivaalla kello 8.08 aikaan näkynyt tulipallo tallentui Tampereen Ursan käytössä olevaan ja pohjoiseen suunnattuun kameraan. 

Havaintoja tulipallosta Taivaanvahtiin on kertynyt jo yli 75, joten aika laajalla alueella Lounais-Suomesta Lappiin se nähtiin.

Esko Lyytisen analyysin mukaan tulipallo kului loppuun Perämeren yläpuolella. Tulipallovaihe kesti kameratallenteen mukaan noin 2 sekuntia, joten aika haipakkaa se oli avaruudesta tullut.


Oheiset kuvat on eroteltu kameran kuvaamalta videolta ja yhdistetty yhdeksi kuvaksi. Huomaa, että kirkkaimman vaiheen yläpuolella pilvien rakosesta näkyy tulipalloa edeltänyt meteorivaihe lyhyenä ja himmeänä viiruna. Samoin kirkkain vaihe heijastuu Näsijärven pinnasta.

Kameran koko kuva yhdistettynä videon eri kuvista.
Kuvan © merkitty kuvaan.

Katso myös video
https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/69470#1

Esko Lyytinen on Tampereen Ursan helmikuun Kuukauden esitelmöitsijä ja hän kertoo siitä kuinka tulipallojen ja meteorien ratoja analysoidaan ja mitä niillä tiedoilla tehdään. Kuukauden esitelmä pidetään helmikuun 15. päivänä Monitoimitalo 13. Wivi Lönn-salissa.
Taivaanvahtiin tehdyt ilmoitukset tulipallosta.
Kuva © Taivaanvahti/ Google

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!