Teksti ja piirros Kari A. Kuure
Syysiltojen pimentyessä aikaisemmin ilta illan jälkeen, tähtitaivas tarjoaa helpon tavan oppi tunnistamaan tähtikuvioita ja muutamia asterismeja. Yksi tunnetuimista asterismeista on Kesäkolmio, joka muotoutuu kolmen tähdistön kirkkaimmista tähdistä. Lisäksi Kesäkolmio sijoittuu Linnunradan alueelle, joten sen avulla voi hahmotta Linnunradan, jos olet tekemässä havaintoja riittävän pimeässä paikassa.
Paras aika aloittaa tähtitaivaan tutkiminen on noin kolme varttia auringonlaskun jälkeen. Silloin kirkkaimmat tähdet ilmaantuvat näkyviin taivaan tummetessa. Varttitunnin kuluttua taivas on jo selkeästi tummempi ja tähtitaivaalla näkyy jo kymmeniä tähtiä. Syystaivas on auringonlaskun jälkeen kaiken lisäksi samassa asennossa aina marraskuun loppuun asti, joten ei ole mitään tarkkaa päivää, milloin Kesäkolmion asterismin ja syystaivaan tähdistöjä havaitset ja opiskelet.
Kesäkolmio muodostuu kolmen tähdistön kirkkaimmista tähdistä. Nämä ovat Joutsenen Deneb, Lyyran Vega ja Kotkan Altair. Tämä kolmikon tähdet ovat riittävän kirkkaita näkyäkseen ensimmäisenä taivaalla illan alkaessa hämärtyä auringonlaskun jälkeen.
Deneb tunnetaan tähtikartoissa tunnuksilla kuten esimerkiksi a Cygni, HR 7924 ja HD 197345. Tähdellä on myös pari muuta nimeä: Arided tai Aridif. Vanhoissa tähtikartoissa nimi ”deneb” viittaa pyrstöön tai häntään ja eri versioita nimestä löytyy joidenkin muiden tähdistöjen tähtien nimistä. Deneb voidaankin ymmärtää Joutsenen pyrstönä, johon se myyttisien kuvien perusteella sijoittuukin.
Tähden visuaalinen kirkkaus on ”vain” 1,25m ja näin sijoittuu sijalle 20. kirkkaimpien tähtien joukossa. Tämä voi olla yllättävää, sillä tähden etäisyydeksi ilmoitetaan 1 600 – 3 200 valovuotta. Etäisyys on niin suuri, että tähden absoluuttinen kirkkaus on -8,73m eli noin 60 000 – 120 000 × Auringon kirkkaus.
Suuresta kirkkaudesta voidaan päätellä, että tähden massan täytyy olla suuri. Nykyisin sen massaksi arvioidaan 20 – 25 × auringonmassaa ja pintalämpötilaksi noin 8 400 K. Tähti on myös kookas, sillä sen säteeksi ilmoitetaan 160 – 200 × auringonsäde. Kaiken lisäksi tähti on muuttuja ja oman luokkansa muuttujatyypin määrittelijä (Alfa Cygni tyyppi).
Kesäkolmion toinen kirkas tähti on Vega ja se tunnetaan a Lyrae -tähtenä ja hyvin monilla eri tähtiluetteloiden tunnuksilla. Tähti sijaitsee pienessä Lyyran tähdistössä.
Tähden visuaalinen kirkkaus on 0,03m ja absoluuttinen kirkkaus 0,58m. Etäisyyttä tähdellä on noin 25,1 valovuotta, joten tähti on Aurinkoa massiivisempi ja paljon kirkkaampi. Tähden kirkkaus on noin 55 × auringonkirkkaus, massa noin 2 × auringonmassa ja säde noin 3,1 × auringonsäde. Pintalämpötila on noin 9 700 K, joten tähti on selvästi sinisempi kuin Aurinko. Tähteä ympäröi pölykiekko, joka ulottuu joidenkin satojen astronomisten yksiköiden etäisyyteen riippuen hieman siitä, millä aallonpituudella pölykiekkoa kartoitetaan. Pölykiekossa tai sen sisäpuolella on arveltu olevan planeetta tai planeettoja. Tällaisia ei kuitenkaan ole vielä löydetty, joten täyttä varmuutta asiasta ei ole.
Kolmas Kesäkolmion tähti on Altair, joka sijaitsee Kotkan tähdistössä. Tähden kirkkaus on 0,77m joten se on sijalla 12. kirkkaimpien tähtien luettelossa. Tähti sijaitsee noin 17 valovuoden etäisyydellä meistä, joten tähden kirkkaus on noin 11 × auringonkirkkaus, massa noin 1,7 × auringonmassa ja säde noin 1,8 × auringonsäde. Tähti myös pyörii itsensä ympäri hyvin nopeasti, yhteen kierrokseen kuluu aikaa vain noin 10 tuntia.
Tähtikartoista ei kovin helposti avaudu se, kuinka suuri Kesäkolmio oikein on. Oheiseen kuvaan on merkitty tähtien väliset etäisyydet asteina. Tähtitaivaan mittasuhteita voit helposti verrata siten, että jos ojennat käsivartesi, jolloin kätesi leveys on noin 10 astetta. Kun Kesäkolmion tähtien välinen etäisyys on yli 30 astetta, niin se tarkoittaa enemmän kuin kolmea kämmenen leveyttä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!