perjantai 18. lokakuuta 2024

Komeetta C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) havaittiin tähtitornilla ja hieman muuallakin

Komeetta C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) on nyt ohittanut perihelinsä 27. syyskuuta ja Maata lähinnä se oli 12. lokakuuta 2024. Tähtiharrastajat ympäri maailmaa ovat aktiivisesti havainneet sen matkaa taivaalla. Tampereen Ursan tähtitornilla saatiin erinomaisia havaintoja, kun noin kymmenkunta jäsentä kokoontui tähtitornille 15. lokakuuta katsomaan tätä tässä vaiheessa jo himmenevää komeettaa.

 

Komeetta C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) kulki Maasta katsoen läheltä Aurinkoa. Todellisuudessa komeetta oli tässä vaiheessa Merkuriuksen ja Venuksen ratojen välissä. Kuva on otettu SOHOn LASCO C3 -kameralla lokakuun 10. päivänä kello 10.6 UTC aikaa. Huomaa Auringosta kohoava CME-pilvi. Kuva  SOHO/LASCO C3.

Havaintoja perihelin jälkeen

Ensimmäiset Ursan havaitsemat havainnot tehtiin heti perihelin jälkeen 12. lokakuuta Celestron EdgeHD 14" kaukoputkella. Komeetta oli tällöin vielä suhteellisen kirkas mutta näkyi kaukoputkessa vain kirkkaan koman osalta, sillä sää ei olut täysin selkeä. Taivaalla oli yläpilveä ja Naistenlahden savut häiritsivät havainnointia.

Tiistaina (15.10.) järjestetyssä jäsen- ja havaintoillassa jäsenet saapuivat tähtitornille mukanaan omia kiikareita ja kaukoputkia. Alkuillan esitelmän jälkeen siirryttiin havaitsemaan komeettaa. Ilta pimeni suhteellisen nopeasti, ja sää oli suhteellisen hyvä syksyn sääksi. Korkea kosteus kuitenkin verotti jonkin verran näkyvyyttä ja paljain silmin komeetta oli juuri ja juuri havaittavissa. Ursan kaukoputki ja monet kiikarit tarjosivat parhaan näkymän komeetasta ja sen pyrstöstä. Komeetan pyrstöä näkyi havaintolaitteesta riippuen useamman asteen verran.

Markku Lintisen ottama kuva tiistaina 15.10 kello 20.02. Kamerana oli Seestar S50 ja valotusaikaa 1 minuutti. Kuva © Markku Lintinen.

 

Havaintovälineet ja -olosuhteet

Tampereen Ursan tähtitornilla käytetty Celestron EdgeHD 14" kaukoputki tarjosi tarkan ja yksityiskohtaisen näkymän komeetan komasta. Komeetta oli jo alkanut himmetä, mutta se on edelleen havaittavissa kiikarilla erityisesti pimeissä olosuhteissa.

Vaikka perihelin jälkeen komeetan kirkkaus on laskussa, suosittelen edelleen yrittämään havaintoja selkeinä iltoina. Komeetan kirkkaus on tätä kirjoittaessani noin +3 magnitudin tienoilla, mikä tekee siitä kiikarilla havaittavan kohteen. Komeetta on parhaiten näkyvissä iltataivaalla, kunhan kaupungin valot eivät häiritse liikaa ja niitähän Tampereella riittää.

Komeetan kirkkauden kehittymistä voi seurata vaikkapa Gideon van Buittenin sivustolta! Sivuilta löytyy paljon muutakin hyödyllistä asiaa tähtiharrastajille.

 Havaintopiirros 15.10. kello 20. Havaintovälineenä oli kiikari TS 20×80 ED APO, jonka kuvakentän halkaisija on 3,2°. Huomaa, että komeetan pyrstö jatkuu kuvakentän ulkopuolelle. Kuva © Kari A. Kuure.


Havaintokokemuksia ja jäsenistön kuvia

Komeetan etääntymisen ja himmenemisen myötä sen havaitseminen vaati enemmän keskittymistä ja tarkkuutta. Komeetan pyrstö oli näkyvissä kaukoputkella, mutta kiikareilla havaintokohde oli pieni ja vaati silmän pimeään sopeutumista. Parhaimman katselukokemuksen saa, kun kiikari on asennettu jalustalle, jolloin se ei heilu kuten käsivaraisesti tuettaessa.

Muutama jäsen onnistui tallentamaan komeetan kuvia käyttäen pitkää valotusaikaa ja jalustalle asetettua kameraa. Näissä kuvissa komeetan ydin ja sitä ympäröivä kaasukehä näkyvät selkeästi

Valokuvia otettiin myös muina iltoina tiistain jälkeen. Näitä kuvia ja havaintopiirros on tämän artikkelin kuvituksena.

 

Jukka Konttisen ottama kuva 17.10.2024 kello 20.00 Nokialla. Kamerana oli Canon EOS 550 ja objektiivi 50 mm. Valotusaika noin 1 sekunti ja herkkuus ISO 6400. Kuva © Jukka Konttinen.

Tulevat havaintomahdollisuudet

Vaikka komeetta himmenee vähitellen, havaintoja voi jatkaa seuraavien viikkojen aikana aina kun sää sen mahdollistaa. Tämän hetken arvioiden mukaan komeetta C/2023 A3 on edelleen näkyvissä kiikareilla ja pienillä kaukoputkilla, etenkin jos havainto-olosuhteet ovat hyvät ja havainnot tehdään pimeässä paikassa. Komeetan paikantamisessa täytyy käyttää apuna tähtikarttasovellusta, jolloin sen antama informaatio on aina ajantasaista.