lauantai 17. kesäkuuta 2023

Juhannusviikon planeettaparaati

Vaalea kesäyön taivas vaikeuttaa lähes kaikkien tähtitaivaan kohteiden havaitsemista, jos Aurinkoa ja Kuuta ei oteta huomioon. Jotakin sentään voi nähdä, jos on havaitsemassa oikeaan aikaan. Huomisesta lähtien noin viikon ajan hieman ennen auringonnousua voi havaita itäisellä taivaanpuoliskolla joitakin viidestä planeetasta. Se mitä näkee, riippuu siitä millaisia havaintovälineitä käyttää.

Juhannusviikolla aamuyöllä ennen auringonnousua on mahdollista nähdä useita planeettoja. Kuva © Kari A. Kuure.

Jos tarkastelet kohteita paljain silmin, voit olla onnellinen, jos löydät aamulla kello 4 aikoihin Jupiterin. Se on nousut horisontista kello 2.16 ja on lähes idässä noin 11 asteen korkeudella. Planeetan kirkkaus on –2,15 , joten se pitäisi näkyä helposti pilvettömältä taivaalta. Jos ilmakehässä on yläpilviä, joita Kanadassa riehuvat metsäpalot ovat synnyttänee viime päivinä hyvin runsaasti, tämänkin planeetan näkymisessä voi olla vaikeuksia.

Hyvällä onnella voit nähdä myös Merkuriuksen. Sen kirkkaus on –0,9 ja planeetta näkyy koillisessa alle 4 asteen korkeudella. Vähäinenkin pilvisyys estää sen näkymisen, joten kiikari on varmaan hyvin hyödyllinen havaintoväline tässä tapauksessa.

Uranus on Merkuriuksen ja Jupiterin puolivälissä, ehkä hieman lähempänä Jupiteria. Uranuksen kirkkaus on liki 6, joten kiikari ei varmaankaan riitä sen näkemiseen, sillä siihen ei riitä edes aivan pieni kaukoputkikaan. Valovoimaisella kaukoputkella ja riittävän pienellä suurenneuksella sen näkeminen lienee mahdollista.

Saturnus on myös sen verran himmeä, että tähtikiikari tai kaukoputki sen näkemiseen on tarpeen. Planeetan kirkkaus on 0,87, joten aamuhämärän aikaan tarkkasilmäisimmät sen voivat nähdä kaakon ja etelän välillä noin 14 asteen korkeudella.

Neptunus on aina vaikea kohde, sillä sen kirkkaus on 7,88. Pimeältäkin taivaalta sen näkeminen vaatii kaukoputken, mutta hämärätaivaalta sen näkyminen lienee täysin mahdotonta. Planeetta on lähes kaakossa noin 15 asteen korkeudella. Goto-ohjattu kaukoputki varmasti onnistuu sen suuntautumaan siihen, mutta näkyykö okulaarin kuvassa mitään, onkin sitten aivan toinen kysymys.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!