keskiviikko 14. joulukuuta 2022

Havaintovinkkejä tammikuulle 2023

Tässä muutama havaintovinkki tammikuulle 2023. Lisää tähtitaivaan tapahtumista löytyy tästä!

2.1.2023 kello 1.05
Kuu piettää Uranuksen, ensimmäinen kontakti on kello 00.33.02 ja toinen kontakti on kello 00.33.11. Peittyminen tapahtuu Kuun pimeällä reunalla, joten kaukoputki pitää suunnata Uranukseen. Uranus palaa näkyviin kolmannen kontaktin ollessa kello 1.28.48 ja neljäs kontakti on kello 1.28.56 Kuun valaistulla reunalla noin kello 5.30 suunnassa. Esiintulo on sen verran yllättävä, että kaukoputki kannattaa pitää suunnattuna Uranukseen koko peittymisen ajan. Uranus on noin 21° korkeudella eteläsuunnassa.

Uranus peittyy myös 29.1. aamulla mutta se ei näy Suomessa.

3.1.2023 kello 22.17 Kuu ja Mars ovat lähekkäin, etäisyys on 1,1°. Mars on kirkas ja punertava, joten sen tunnistaa helposti.


9.1.2023 Kuun libraatio on 6,6° etelään, jolloin Kuun etelänavan seutu on näkyvissä.

16.1.2023 Kuun libraatio on 7,8° länteen, jolloin mm. Grimaldi kraatteri on kiertynyt näkyviin.


22.1.2023 kello 17.24 Saturnus ja Venus ovat lähekkäin, etäisyys 0,5°. ja näkyvät n. 5° korkeudella läntisellä taivaalla.

24.1.2023 illalla paras maatamon näkyvyys tammikuussa.

27.1.2023 Kuun libraatio on 7,8° itään, jolloin Mare Crisium on hyvin näkyvissä.


maanantai 5. joulukuuta 2022

Kirjauutuus: Ihmisen kosmos, kulttuuri ja tähdet

Jo Marchant


Ihmisen kosmos – kulttuuri ja tähdet

Ursa ry 2022

ISBN 978-952-7443-13-2

Nidottu, 360 sivua


Aivan alkuun täytyy lainata teksti Ursan kirjaesittelystä:

Ihmisen kosmos kertoo tähtitaivaan merkityksestä inhimilliselle kulttuurille: miten tähtitaivas ja sen tutkiminen ovat vaikuttaneet uskontoihin, taiteeseen, tieteeseen ja politiikkaan aina varhaisista myyteistä moderniin maailmaan. Jo Marchant avaa historiaan uusia jännittäviä näkökulmia ja osoittaa kahdellatoista tarinalla, kuinka käsityksemme taivaista ovat vaikuttaneet sivilisaatioomme. Kirja kertookin enemmän meistä ihmisistä kuin avaruudesta.

Itse kun en ole mikään kulttuuri-ihminen, niin jo tuo esittely herätti tietyn asenteen koko kirjaan. Kirja kuitenkin alkoi kiinnostavasti Ranskan lounaisosassa sijaitsevan Lascaux’n luolan löytämisestä ja tutkimisesta. Muistanette varmaan tämän luolan monista dokumenteista ja lehtijutuista, etenkin sen seinät peittävistä valtavista eläinhahmoista ja pisteistä, joiden on kerrottu kuvaavan tähtitaivasta. Vaikka kirjasta ei kuvia löydykään, monet tulkinnat tähtikuvioista ovat kyllä vakuuttavia. Ehkä itsekin, jos olisin elänyt 30 000 vuotta sitten, olisin tähtikuvioita luolan seinään piirrellyt.

Toinen kohta kirjassa, joka innosti lukemaan, oli kertomus kapteeni James Cookin matkasta Tahitille Venuksen vuoden 1769 ylikulkua havaitsemaan. Tarina on tietysti kerrottu monissa muissakin kirjoissa ja artikkeleissa, joten sinällään tässä varsin suppeassa kertomuksessa ei ollut mitään uutta. Se kuitenkin sai minut miettimään Venuksen etäisyyden mittaamisen yksityiskohtia, siis niitä, jotka ovat joskus asian ollessa esillä, unohtuneet miettimättä. Ilmeisesti ylikulkujen problematiikkaan täytyy vielä palata nykyisien tietokoneohjelmien avulla.

Kirjan monessa muussakin luvussa, joita on kaikkiaan 12, on käsitelty lyhyesti erilaisia yhteyksiä tähtitieteeseen, sen historiaan ja kehitykseen. Nämä ei kuitenkaan täytä koko kirjaa, vaan sekaan on punottu käsittämätön määrä erilaista filosofiaa sen pahimmassa merkityksessä. Kirjoittaja lainailee ”never heard” henkilöiden kirjoituksia pahimmillaan jopa saman virkkeen eri lauseissa kahdenkin eri ihmisen mielipiteitä. Tällainen teksti kyllä jää täysin käsittämättömäksi, kirjoittajan (Jo Marchantin) sanoma ei avaudu tällaiselle insinöörin putkiaivoille. Jos minulta olisi kysytty lukemisen aikana tällaisessa kohdassa, mitä edellisellä sivulla oli kerrottu, en olisi pystynyt vastaamaan siihen.

On vaikea kuvitella, millainen lukija viihtyy kirjan parissa? Varmastikin hänen täytyy olla kiinnostunut filosofiasta ja vähintään tuntea sen ajatusmaailmaa. Tai sitten kirjan ostaja hankkii sen pöydällään pidettäväksi (kuitenkaan koskaan lukematta sitä) antaakseen itsestään intellektuellin vaikutelman vierailijoilleen. Itse en kuulu kumpaakaan ryhmään, joten kirja jäänee nyt hyllyyni pölyyntymään.

Kari A. Kuure