keskiviikko 14. marraskuuta 2018

Talvikauden komeetat


Teksti ja kuvat © Kari A. Kuure

Aivan lähipäivinä aamutaivaalle ilmaantuu kohtuullisen kirkas komeetta, jota voi havaita vaikkapa kiikarilla tai jo pienellä kaukoputkella. Komeetta on C/2018 V1 (Machholz-Fujikawa-Iwamoto) ja sen löytäneet harrastajat ovat yhdysvaltalainen ja kaksi japanilaista. Machholz käytti löytäessään 0,47 m peilikaukoputkea ja Fujikawa 120 mm f/3,5 VVD-kameraa. Iwamoto puolestaan otti kuvan 100 mm f/4.0 objektiivilla ja kamera oli Canon EOS 6D. Tällä kertaa oli siis kysymys harrastajien tekemästä löydöstä, joka alkaa olla harvinaista herkkua automaattisesti toimivien observatorioiden aikaan. Vielä muutama vuosi sitten valtaosa komeetoista oli ihmisen tekemiä löytöjä.

Komeetta C/2018 V1 valokuvattuna 14.11.2018. Kuvaaja Tapio Lahtinen  ja kuvaupaikka Fregenal de la Sierra, Espanja.




Komeetta C/2018 V1:n etsintäkartta viikolle 46/47. Kuva © Kari A. Kuure


C/2018 V1 lähestyy hyvää vauhtia kohti periheliään, joka on joulukuun 3. päivänä. Perihelietäisyys Auringosta on 0,39 au, joka on lähes sama kuin Merkuriuksen keskietäisyys Auringosta. Komeetta on ensimmäisellä vierailulla aurinkokunnan sisäosassa, joten haihtuvaa jäätä ja kaasua siinä on luultavasti melkoisen runsaasti. Laskelma osoittavat komeetan olevan kaikkein kirkkain noin 8 magnitudia 29.11.–2.12. välisenä aikana. Perihelin jälkeen komeetta alkaa himmetä. Lähimmillään Maata komeetta on 27. marraskuuta, silloin etäisyys on vain 0,667 au.

Komeetta C/2018 V1:n etsintäkartta viikolle 47./48. Kuva © Kari A. Kuure.


Suomessa komeetasta voidaan tehdä havaintoja aamulla matalalla itäiseltä taivaalta reilusti ennen auringonnousua. Alkuun sopiva aika on kello 5.20 mutta komeetan siirtyessä matalammalle, havaintoaikaa täytyy siirtää hieman myöhemmäksi aamua. Loppukuusta sopiva aika olisi noin 6.20 aikaan. Komeetta liikkuu Vesikäärmeessä, joten hieman tuuria ja taitoa tarvitaan komeetan löytämiseen.

Komeetta C/2018 V1:n koordinaatit. Vasemmasta reunasta alkaen on päivämäärä, sen jälkeen rektaskensio ja deklinaatio. T-mag on komeetan visuaalinen kirkkaus magnitudeina ja N-mag on komeetan ytimen visuaalinen kirkkaus. Delta on kohteen etäisyys Maasta au:na.

Toinen lähiajan komeetoista on 46P/Wirtanen. Se on kirkkaimmillaan joulukuun 16. päivänä ja on silloin korkealla pohjoisella taivaalla Härän tähdistössä Hyadien itäpuolella lähellä Seulasia. Komeetan kirkkaus on 3,8 joten on pieni mahdollisuus, että se näkyy paljain silmin. Varmin tapa kuitenkin on kuitenkin käyttää havaitsemiseen kiikaria tai pienehköä kaukoputkea ja valokuvaamalla se löytyy taatusti.

Valokuvasta myös selviää komeetan tarkka paikka ja sen jälkeen kapeakaistaisemmalla kuvakulmalla voi saada oikein näyttävän kuvan. Komeetta on sen verran korkealla pohjoisella taivaalla, että sen havaintoaika asettuu koko yölle heti pimeän laskeuduttua. Illalla havaintosuunta on itään ja yön kuluessa se siirtyy etelään ja aamupuolella se on jo lännessä. Näin ollen oman havaintopaikan mukaa voi valita sopivan havaintohetken.

Wirtasen näkymisestä on Avaruusmagasiinissa tarkempi artikkeli, se löytyy linkistä http://avaruusmagasiini.blogspot.com/2017/04/komeetta-wirtanen.html





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!