maanantai 18. kesäkuuta 2018

Marsin oppositio lähestyy


Teksti Kari A. Kuure
Kuvat NASA.

Mars.
Mars on oppositiossa heinäkuun 27. päivänä kello 16.07 Suomen aikaa. Kuten ajankohdasta jo voi päätellä, Mars ei ole näkyvissä juuri tuolloin. Valitettavasti Mars on koko kesäkauden hyvin huonosti havaittavissa, vaikka lyhyt etäisyys tekeekin siitä tavallista kirkkaamman kohteen. Opposition aikaan sen kirkkaus on Mv=-2,8.

Marsin oppositiot toistuvat noin 26 kuukauden välein. Koska oppositioiden ajallinen väli ei ole vuoden monikerta, opposition ajankohta siirtyy noin kaksi kuukautta eteenpäin perättäisten oppositioiden välillä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että perihelioppositio, josta nyt on kysymys, toistuu 15–18 vuoden välein. Tällä kertaa Marsin periheli on lähellä opposition aikaa, sillä perihelin planeetta saavuttaa syyskuun 16. päivänä. Tällöin etäisyyttä Maahan on 206,66 miljoonaa kilometriä.

Marsin etäisyys opposition aikaan on 57,79 miljoonaa kilometriä ja Maata lähimpänä se on 31.7. etäisyyden ollessa 57,59 miljoonaa kilometriä. Näin ollen Mars näkyisi meille opposition aikaan noin 24,2 kaarisekunnin kokoisena. Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin tehdä hyviä havaintoja näinkin suurena näkyvästä planeetasta. Valitettavasti se ei Suomesta onnistu, sillä aina periheliopposition aikaan Mars kohoaa horisontin yläpuolelle juuri ja juuri, eikä tarkkoja kuvia ilmakehän häiritsevästä vaikutuksesta ole mahdollista saada.

Tänä vuonna Mars näkyy parhaiten iltataivaalla marraskuussa. Silloin se on esimerkiksi 18. päivänä kirkas (Mv=-0,1) ja näkyy Vesimiehen tähdistössä noin 19 asteen korkeudella kello 18.30 aikoihin. On ikävää, että marraskuu on sääolojensa puolesta vuoden huonoin havaintokuukausi, mutta joskus kuitenkin pilvet vetäytyvät ja havaintoja voidaan tehdä.

Tällä kertaa on toinenkin tekijä pilaamassa periheliopposition aikaisia havaintoja: Marsissa on valtaisa pölymyrsky, joka todennäköisesti kattaa koko planeetan kuukausiksi. Pölymyrsky aiheutunee Auringon lämmittävästä vaikutuksesta planeetan kesäaikaiseen (eteläisellä pallonpuoliskolla) ilmakehään (jolloin se on tihein) ja johtaa voimakkaaseen epästabiilisuuteen. Pölymyrsky syntyy näissä olosuhteissa hyvin helposti.

Marsin olosuhteista johtuen pölymyrskyt eivät kovin helposti ja lyhyessä ajassa mene ohi. Marsin ilmakehään kohoava hienojakoinen pöly on sähkövarautunut ja näin ollen kannattelee itse itseään. Pölymyrskyn alkaessa ilmakehän lämpötilaerot ovat suuria mutta myrskyn jatkuessa lämpötilaerot tasaantuvat ja tuulet heikkenevät. Tämän jälkeen pölyhiukkaset voivat laskeutua hiljalleen Marsin pinnalle ja ilmakehä kirkastuu. Aikaa kuitenkin kuluu useita kuukausia.

Seuraava Marsin periheli on 3.8.2020 ja oppositio on 15.10.2020. Lähimmillään Maata Mars on tuolloin 6.10.2020 ja etäisyyttä on silloin 62,07 miljoonaa kilometriä ja planeetan kirkkaus on Mv=-2,6. Planeetan koko on tuolloin 22,6 kaarisekuntia, siis lähes yhtä paljon kuin tänä vuonna. Tuolloin planeetta näkyy Kalojen tähdistössä ja on horisontin yläpuolella iltahämärästä aamuhämärään.


















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!