perjantai 9. kesäkuuta 2017

Kirjauutuus: Miksi kaikki ihmiset eivät usko?

Toimittanut Tiina Raevaara

Voiko se olla totta?

Kirjoittajat:
Tiina Raevaara
Kari Enqvist
Arno Kotro
Raimo Puustinen
Markku Myllykangas
Anja Nystén
Vesa Linja-aho
Hannu Lauerma
Heikki Nevala
Jukka Häkkinen
Marjaana Lindeman
Risto K. Järvinen

227 sivua
Julkaisija Skepsis ry.
Kustantaja Ursa ry.
ISBN 978-952-5985-47-4

Skepsis ry on ansiokkaasti tehnyt työtä rationaalisen ajattelun puolesta ja kaikenlaista huuhaa-uskomuksia vastaan. Valitettavasti useimmat huuhaa-väestä elävät omissa kuplissaan, jolloin asiallinen ja tieteelliseen näyttöön perustuva tieto ei heitä tavoita, tai ainakaan he eivät suostu muuttamaan uskomuksiinsa perustuvia käsityksiään.

Voiko se olla totta? -kirjan kirjoittajina on useita keskeisiä vaikuttajia, joilta olemme tottuneet saamaan teräviä ja kriittisiä puheenvuoroja huuhaa-asioista. Näin on myös tässä kirjassa, jonka artikkelien aiheet ulottuvat tieteen olemuksesta erilaisten uskomushoitojen kautta pohdiskeluun erilaisten uskontojen ja uskomisien syiden kartoittamiseen.

Kirjan kirjoittajien artikkelit kukin ansaitsisi tulla tässä yhteydessä esitellyksi, mutta tyydyn käsittelemään vain Kari Engvistin ja Marjaana Lindemanin tekstejä.

Kari Enqvistin kirjoitus, otsikoltaan ”Miten tunnistaa tieteellinen tieto?”, on hyvin ajankohtainen, sillä medioiden uutiset ovat tulvillaan kaikenlaisia juttuja ja aiheita, joita väitetään tieteen tutkimustuloksiin perustuviksi. Useinkaan näin ei ole, tai ainakin tutkimustulosten tulkinta on ollut hyvin kyseenalaista ja uutisen toimittaneen henkilön maailmankuvan värittämää. Enqvistin kirjoitus on hyvin kriittinen ja erityisen terävää. Tästä syystä artikkelin lukeminen olisi tärkeää kaikille mutta erityisen tärkeää tieteen tutkimuksista kertoville ja kirjoittajille, siis tiedetoimittajille ja blogien pitäjille.

Marjaana Lindemanin artikkelin otsikko on ”Miksi ihmiset uskovat yliluonnolliseen?”. Varmasti jokainen hiemankin kriittisesti ajatteleva ihminen on tätä kysymystä pohtinut. Miksi muutoin niin järkevät ihmiset uskovat horoskooppeihin ja muuhun huuhaaseen. Aivan hiljattain tuli nettiuutisissa tieto jostakin tutkimuksesta (lähdettä tosin ei mainittu), että yhdysvaltalaisista enemmän kuin puolet uskoo avaruuden muukalaisten (”alienien”) vierailleen maapallolla tai jopa oleskelevan täällä jatkuvasti. Suomalaisten usko ”muukalaisiin” ei ehkä ole aivan näin yleistä, mutta kovinkaan suuri ero ei varmasti ole.

Lindemanin kirjoitus selventää näiden uskomuksien syntyä ja syitä jopa akateemisesti koulutettujen keskuudessa. Itse olen joskus sanonut, että akateeminen koulutus ei suinkaan estä huuhaauskomusten syntymistä, vaan pikemminkin altistaa niille! Lindemanin artikkeli osittain vahvistaa näkemykseni olevan ainakin oikean suuntainen. Kirjoituksensa lopuksi Marjaana Lindeman kääntääkin otsikkonsa toisin päin ja kysyy: ” Miksi kaikki ihmiset eivät usko?”.

Kenen tai keiden kirjaa Voiko se olla totta? toivoisin lukevan. Ensimmäisen listalla on tietysti erilaisiin uskomuksiin uskovat ihmiset, mutta se taitaa olla turha toive. He kun elävät edelleen siinä erittäin vahvassa omassa kuplassaan, johon millään asiallisella tiedolla ei voi vaikuttaa. Kirjan todelliset lukijat lienevät jo valmiiksi kriittisesti ajattelevat ihmiset (myös ehkä omassa kuplassaan) mutta toivottavasti myös ne, jotka horjuvat näiden kahden kuplamaailman välimaastossa. Ilman muuta se on tärkeää kaikille tiedejournalisteille ja blogisteille, joiden työ tai agenda on oikean tiedon välittäminen ”suurelle yleisölle”. Asiallista kesäluettavaa kaikille!


Kari A. Kuure


PS. Kirja on myynnissä Ursan nettikirjakaupassa. Tampereen Ursan jäsenet voivat hankkia kirjan jäsenhintaan syksyllä tehtävän yhteistilauksen yhteydessä.

Tampereen Ursa on muuttanut hieman kirjavälityksensä toimintaa siten, että varsinaista myyntivarastoa tähtitornilla ei enää pidetä, vaan kaikki jäsenhinnalla jäsenistölle myytävät kirjat hankitaan yhteistilauksessa muutaman kerran vuodessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti, mielipide tai kysymys tarkistetaan ennen julkaisemista. Toimitus päättää kommenttien julkaisemisesta tai mahdollisesta hylkäämisestä!